Mormîntul Lui este gol!

 

 

 

 

 

 

 

 

În articolul precedent am început prezentarea originii sărbătorii Paștelor, care este strîns legată de poporul evreu. La momentul apariției acestei sărbători sfinte, poporul evreu era într-un context istoric foarte dificil, de altfel nu prima dată în istoria lor ca și popor.

Este foarte important să cunoaștem că exodul poporului evreu din Egipt s-a produs ca și o împlinire a profeției date încă patriarhului Avraam. Apoi, Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov a pregătit un lider puternic pentru acest eveniment istoric- pe Moise, copilul evreu care a scăpat cu viață în urma genocidului împotriva băieților evrei- care a dus tratativele cu faraon pentru eliberarea tuturor evreilor. Împăratul egiptului s-a lăsat convins foarte greu, pentru că evreii erau foarte mulți și prezentatu o forță de muncă enormă. Doar în urma intervenției lui Dumnezeu, care a lovit Egiptul și toți locuitorii lui cu zece urgii, evreii au fost lăsați să plece, ba mai mult au fost siliți să iasă cît mai repede.

Aș vrea acum să ne deplasăm imaginar în acele zile cînd prin Moise Dumnezeu dă porunci evreilor despre o anume sărbătoare nouă, care avea să devină inițial un simbol al izbăvirii poporului de robia egipteană.

Inima faraonului era foarte împietrită chiar dacă țara Egiptului a avut de suferit dezastre și calamități una după altă. Ultima urgie era cea mai groaznică dintre toate- toți copiii primii născuți în familiile egiptenilor aveau să moară într-o singură noapte.      

Dar pentru poporul evreu Dumnezeu a pregătit marea izbăvire care chiar de la început avea să aibă răsunet în viitor pentru celelate generații.   În prima lună a anului evreiesc, în a zecea zi fiecare familie trebuia să aleagă un miel de parte bărbătească, fără cusur, suficient pentru a fi împărțit între toți membrii familiei. Mielul era păstrat pînă în a 14-a zi  și era înjunghiat seara.  Este important de observat faptul că toată adunarea lui Israel lua parte, adică fiecare familie și împreuna tot poporul înjunghia un miel în acea seara.

Tot atunci cu sîngele vărsat al acestui miel au fost unși amîndoi stîlpii ușii și pragul de sus al caselor. Carnea mielului era mîncată în aceeași seara fără a se lăsă nimic pentru a doua zi.

Un alt element interesant este că pe lîngă această mîncare specială, absolut fiecare evreu matur sau copil trebuia să fie îmbrăcat, încălțat și cu bagajele necesare pentru călătorie grăbită. Anume pentru că Dumnezeu s-a prezentat atunci poporului Israel ca Paștele Domnului- Pesah sau a trece pe lîngă, a izbăvi.

În acea noapte un înger de la Dumnezeu a trecut pe la toate casele din țara Egiptului și a lovit cu moarte pe primul născut al familiei egiptenilor. Însă el a  trecut pe lîngă ușorii însemnați cu sîngele mielului, astfel izbăvind casele poporului evreu.

Chiar în acea noapte, cuprinși de frica morții, egiptenii au silit poporul evreu să plece din Egipt pentru totdeauna, dîndu-le bogății pe lîngă toate.

Prin urmare, izbăvirea de robie a fost și rămîne esența sărbătorii Paștelor. Pentru evreii de atunci Pesah a avut loc realmente după 430 de ani de robie în Egipt. Ba mai mult, în cartea Exod 12:14, 24 această sărbătoare a fost declarată o sărbătoare comună, sărbătorită ca aducere aminte și neapărat transmisă din generație în generație.

Care rămîne esența pentru noi, cei care în viitorul apropiat vom sărbători Paștele? Sîntem noi oare robiți? Avem și noi nevoie de izbăvire?

Bineînțeles! Așa după cum am scris anterior, Paștele de atunci ne-a îndreptat privirile spre Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, fără cusur, care a făcut izbăvirea noastră de robia păcatului, atunci cînd a fost înjunghiat pe crucea de la Golgota.

Atunci cînd luăm parte la această sărbătoare în familia noastră- la fel ca familiile evreilor din Egipt- sau în comunitatea noastră, țara noastră, este extrem de important să avem atenția ațintită la Isus Hristos, Izbăvitorul- esența sărbătorii.

Ce înseamnă Paștele pentru tine? Are vreo importață sau e doar un șir de obiceiuri moștenite?

Rodica Filat

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s