Una din întrebările ce îi frământe pe creștini este dacă trebuie creștinul să plătească impozite la stat sau nu? Unii veți spune că știm despre lucrul acesta și plătim chiar dacă nu ne place, dar plătim. În Matei 22:15-22, un grup de farisei împreună cu irodienii au întrebat pe Domnul Isus: “Se cade să plătim bir Cezarului sau nu?” Intenția acestor două grupuri nu era să afle răspunsul la întrebare ci să-l prindă pe Domnul Isus, motiv pentru care să-l poată aresta și condamna la moarte.

Spre mirarea noastră fariseii și irodienii care erau vrăjmași s-au unit acum împreună pentru aceeași cauză comună, prinderea Domnului Isus. Fariseii erau împotriva taxei impuse de Romani din motivul că:

  1. Ei nu doreau să se supună puterii Neamurilor (Romanilor).
  2. Cezar se declarase dumnezeu.
  3. Ei doreau ca ei să folosească banii lor în loc să îi dea Romanilor.

Irodienii de cealaltă parte susțineau taxa impusă de Romani cât și pe Irod care primise autoritatea de a guverna de la cotropitorii săi, Imperiul Roman. Roma a introdus o taxă pe care trebuia s-o plătească fiecare cetățean al Palestinei. Fiecare taxă plătită le aduce aminte oamenilor că ei sunt robii Romanilor și că nu sunt liberi. Cu fiecare taxă plătită astăzi oamenii înțeleg că sunt robii unui sistem economic și politic implementat de guvernul fiecărei țări. 

Dar de ce întrebarea despre taxe? Întrebarea are o capcană dublă. Dacă ești împotriva taxei, ajungi în conflict cu Romanii, iar dacă ești pentru taxe atunci ajungi în conflict cu cei din poporul tău. Domnul Isus însă a înțeles intenția greșită a celor două grupe. Prin răspunsul Său, Domnul Isus le închide gura fariseilor și irodienilor și explică un adevăr forte important pentru restul ascultătorilor. 

Ca să le dea un răspuns Domnul Isus are nevoie de o monetă, pe care o cere de la grupul ce îi adresase întrebarea.

„Chipul acesta şi slovele scrise pe el ale cui sunt?” „Ale cezarului”, I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: „Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!” (Matei 22:20-21)

Primul adevăr foarte important pe care î-l învățăm este:

  1. Creștinul trebuie să respecte și să se supună autorităților. Creștinii au dublă cetățenie, cerească și pământească. Atâta timp cât sunt locuitori ai pământului trebuie să se supună autorităților, să plătească taxele și să se roage pentru cei ce ne guvernează.

Fiţi supuşi oricărei stăpâniri omeneşti, pentru Domnul: atât împăratului, ca înalt stăpânitor, cât şi dregătorilor, ca unii care sunt trimişi de el să pedepsească pe făcătorii de rele şi să laude pe cei ce fac bine. Căci voia lui Dumnezeu este ca, făcând ce este bine, să astupaţi gura oamenilor neştiutori şi proşti. Purtaţi-vă ca nişte oameni slobozi, fără să faceţi din slobozenia aceasta o haină a răutăţii, ci ca nişte robi ai lui Dumnezeu. Cinstiţi pe toţi oamenii, iubiţi pe fraţi; temeţi-vă de Dumnezeu; daţi cinste împăratului! (1 Petru 2:13-17)

  1. Creștinul trebuie să respecte și să se supună lui Dumnezeu. Fariseii nu acceptau dumnezeirea Cezarului, lucru ce este de aplaudat. Pentru că politicienii nu vor putea niciodată împiedica pe creștini să aducă laudă adevăratului Dumnezeu. Au încercat comuniștii și nu le-au reușit după cum au încercat și multe alte regimuri politice înainte de aceasta. Cei ce laudă și se închină lui Dumnezeu sunt cei mai buni și supuși cetățeni ai țării lor.

Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni! (Faptele apostolilor 5:29)

  1. Omul poartă imaginea lui Dumnezeu. Imaginea Cezarului era pe moneta iar imaginea lui Dumnezeu este în om.

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. (Geneza 1:26-27)

Imaginea lui Dumnezeu în om însă a fost pătată de păcat.  Iar Domnul Isus a restabilit această imagine.

şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul. (Efeseni 4:24)

Creștinul este chemat să respecte autoritatea pusă de Dumnezeu și să plătească impozitul atâta timp cât această autoritate nu încalcă legea supremă a lui Dumnezeu așa cum a făcut-o regimul comunist. Pentru că este greșit pentru autorități să controleze biserica după cum este greșit și pentru biserică să controleze autoritățile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s