De fiecare dată Domnul Isus era urmat de noroade care nu întodeauna veneau să asculte cuvintele Domnului Isus ci să profite de lucrurile ce le puteau avea în prezenţa Lui. Şi de data aceasta Matei 13 ne prezintă pe Domnul Isus urcat într-o corabie din cauza mulţimii care se îmbulzeau pentru ai asculta cuvintele:

El le-a vorbit despre multe lucruri în pilde şi le-a zis: „Iată, semănătorul a ieşit să semene. Pe când semăna el, o parte din sămânţă a căzut lângă drum, şi au venit păsările şi au mâncat-o. O altă parte a căzut pe locuri stâncoase, unde n-avea pământ mult: a răsărit îndată, pentru că n-a găsit un pământ adânc. Dar, când a răsărit soarele, s-a pălit; şi, pentru că n-avea rădăcini, s-a uscat. O altă parte a căzut între spini: spinii au crescut şi au înecat-o. O altă parte a căzut în pământ bun şi a dat rod: un grăunte a dat o sută, altul, şaizeci, şi altul, treizeci. Cine are urechi de auzit să audă.” (Matei 13:3-9)

La insistenţa ucenicilor Domnul Isus dă tălmăcirea acestei pilde:

Când un om aude Cuvântul privitor la Împărăţie, şi nu-l înţelege, vine cel rău şi răpeşte ce a fost semănat în inima lui. Acesta este sămânţa căzută lângă drum. Sămânţa căzută în locuri stâncoase este cel ce aude Cuvântul şi-l primeşte îndată cu bucurie; dar n-are rădăcină în el, ci ţine până la o vreme; şi, cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvântului, se leapădă îndată de el. Sămânţa căzută între spini este cel ce aude Cuvântul; dar îngrijorările veacului acestuia şi înşelăciunea bogăţiilor îneacă acest Cuvânt, şi ajunge neroditor. Iar sămânţa căzută în pământ bun este cel ce aude Cuvântul şi-l înţelege; el aduce rod: un grăunte dă o sută, altul şaizeci, altul treizeci.” (Matei 13:19-23)

Pilda pune accentul pe relaţia şi înţelegerea noastră a cuvântului lui Dumnezeu. Domnul Isus îşi începe pilda cu următoarele cuvinte: “Când un om aude Cuvântul privitor la Împărăţie”. Sămânţa este Cuvântul lui Dumnezeu. Semănătorul este cel ce propovăduieşte Cuvântul. Cele patru feluri de pămînt — pămîntul bătătorit, pămîntul stîncos, pămîntul spinos şi pămîntul bun — se referă toate la inima celui care ascultă Cuvîntul. Duşmanul Cuvîntului este Cel Rău, întruchipat în pildă de păsările cerului, care fură sămînţa.

Din cauza neânţelegerii Cuvântului, sămânţa căzută lângă drum nu are nici o relaţie cu pământul. Sămânţa însă căzută pe stâncă se pare că are o relaţie cu Cuvântul: “Sămânţa căzută în locuri stâncoase, este cel ce aude Cuvântul, şi-l primeşte îndată cu bucurie” (13:20). Persoana dată şi-a deschis inima la Cuvânt şi l-a primit dar Cuvântul nu este păstrat şi ascultat în inima acestei persoane. Dar atunci când vin necazuri şi prigoniri, din pricina Cuvântului în inima omului apare o contradicţie faţă de Cuvânt şi se leapădă îndată de el.

Atunci cînd pămîntul este bun, şi sămînţa căzută în el prinde rădăcină, Cel Rău va încerca să înece Cuvîntul înconjurîndu l cu îngrijorările veacului acestuia şi cu înşelăciunea bogăţiilor. Un Cuvînt înţeles şi acceptat poate fi înecat de focalizarea noastră pe lucruri pe care le mănîncă rugina şi moliile şi pe care le sapă şi le fură hoţii.

Singura categorie de pământ care are o relaţie cu sămânţa, este pământul bun, inima care primeşte Cuvântul şi-L înţelege şi continuie să rămână în Cuvântul lui Dumnezeu, aduce roade pentru Împărăţia lui Dumnezeu.

Pilda semănătorului vorbeşte despre patru feluri de pământ dar de un singur fel de sămânţă. Viaţa este în sămânţa dar secerişul depinde şi de calitatea pământului. Vedem deci că Domnul Isus nu anulează libertatea omului de-aşi păstra inima stâncoasă sau bătătorită. Înţelegerea Cuvântului aduce Împărăţia lui Dumnezeu în noi: Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu. (Ioan 17:3)

Dragul meu, ai primit tu Cuvântul lui Dumnezeu în inima ta? De ce eşti preocupat mai mult în viaţa ta? de ascultarea şi înţelegerea Cuvântului sau de alergarea după lucrurile lumii acesteia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s