Luptele marțiale spun: “Mai întâi trebuie să înveți un comportament civil înainte de a învăța o artă și trebuie să înveți etica înainte de-ați cunoaște abilitățile personale.”

Atunci când vorbim de etică ne referim la un cod al bunelor manere ca: respectul, credincioșia (ascultarea), bunătatea, sinceritatea, amabilitatea, disciplina, modestia, dragostea etc, calități care ne vor ajuta să avem un comportament corect în toate acțiunile noastre zilnice.

Scopul luptei marțiale Taekwon-Do este să cultive în fiecare sportive un caracter integru prin partea fizică și spirituală. Luptele marțiale te ajută să-ți dezvolți nu doar aspectul fizic dar și cel mental, și în procesul de antrenament trebuie să fie implicate partea fizică și mentală, care merg mână în mână una cu alta.

Fiecare luptător trebuie să cunoască că amabilitatea, respectul, modestia, credincioșia, generozitatea și dedicarea nu sunt doar sursă dar și o răsplată a multor antrenamente.

În continuare voi prezenta câteva calități de caracter pe care trebuie să le posede și spre care trebuie să tintă fiecare luptător.

Respectul

Respectul este una din calitățile de bază ce se manifestă prin a fi amabil și politicos cu fiecare, nu insulta, nu ridica vocea și nu te purta cu batjocură față de nimeni. Sfintele Scripturi spun: “ce vrei să-ți facă ție alții fă-le și tu la fel.” Trateazăi pe alții așa cum ți-ar plăcea ție să fii tratat de ei.

În Taekwon-do atunci când intrăm în sală trebuie să facem o plecăciune sălii în semn de respect față de locul unde ne antrenăm. Iar a doua plecăciune trebuie s-o facem antrenorului în semn de respect față de cel ce ne învață lupta Taekwon-do.

Respectul față de antrenor.

Respectul față de antrenor se vede atunci când ascultăm de toate instrucțiunile și observațiile antrenorului. Respectul nu se va manifesta doar în cadrul antrenamentului dar și în afara lui, sportivul va continua să dea dovadă de respect și amabilitate.

Respectul față de colegi.

Fiecare luptător este diferit prin abilitățile și capacitățile sale. De aceea fiecare sportiv trebuie să arate respect față de colegii săi prin acceptarea lor ca și personalitate și să respecte ierarhia centurilor. Nu voi manipula, abuza, sau comporta abuziv și nu îmi voi asuma merite care nu-mi aparțin ci voi căuta să ajut și să încurajezi pe colegii mei prin exemplul propriu.

Respect față de societate.

Se întâmplă că unii sportive sunt foarte buni doar în cadrul antrenamentului dar atunci când părăsesc sala sportivă devin obraznici, abuzivi și fără respect față de cei ce nu practică luptele marțiale. Acest lucru este urât, respectul nu ține doar de sala sportivă, de antrenorul care mă învață sau de colegii care se antrenează împreună cu mine ci de toată lumea. Voi respecta celelalte sporturi și nu voi vorbi de rău. Voi respecta pe cei mai în vârstă și îi voi ajuta. Voi respecta pe cel mai slab atunci când este în pericol. Mă voi purta cu toleranță față de cei mai slabi, altă religie, rasă sau gen sau felul cum se îmbracă sau poziția lui socială în societate.

Respectul se învață și de aceea trebuie să fii cu luare aminte la ce-ți spun alții despre comportamentul tău.

Credincioșia

Confuții a spus: “Cine nu este credincios în puțin nu poate fi credincios în mult.” Credincioșia este una din cele mai frumoase calități ce îl descrie pe un luptător adevărat. A fi credincios înseamnă în primul rând a rămâne la scopul și viziunea Taekwon-Doului cât și a Clubului în care te antrenezi. Astăzi maeștrii luptelor marțiale încercă să combine mai multe lupte marțiale împreună, omițând o anumită tehnică, prin aceasta arătând necredincioșie față de Taekwon-Do. Încrederea se învață și se dezvoltă în procesul de antrenament, astfel orice lucru pe care l-ai început du-l la bun sfârșit.

A fi un om de încredere înseamnă a te gândi la folosul celuilalt, a te gândi la binele celuilalt.

Sinceritatea

În arta marțială Taekwon-Do “sinceritarea” înseamnă a fi în stare să deosebești binele de rău iar în cazul în care ai procedat incorect vei recunoaște și vei căuta să te îndrepți.  A fi sincer și drept față de alții înseamnă ați trăi viața corect.

Voi fi sincer cu instructorul, colegii și prietenii mei și nu mă voi comporta cu viclenie. Voi spune adevărul și doar adevărul și dacă voi vedea nedreptate voi confrunta cu respect și-l voi ajuta pe cel ce a greșit ca să se corecteze. Nu voi minți, fura, nu voi fi viclean și nu mă voi comporta cu fățărnicie. Nu voi folosi măestria Taekwon-do în scopuri rele și personale. Sinceritatea nu se vede în vorbire dar atunci cînd este arătată în fapte.

Curajul

Curajul se manifestă printr-un duh bland și statornic. Taekwon-Do este o luptă de autoapărare dar în mâinile unui infractor Taekwon-Do va fi ca un cuțit care poate produce durere. De aceea un luptător curajos va folosi Taekwon-Do pentru a se apăra pe el și pe cei din jurul său de răul ce poate distruge viața. De multe ori sportivii ce practică luptele marțiale sunt întrebați: “Cum ați reacționa atunci când ați vedea cum un grup de bandiți îmbrâncesc o persoană corectă?” Leonid împreună cu cei 300 de spartani au luptat împotriva lui Xerxe și armatei lui în număr de 180.000, arătând ce înseamnă un duh curajos. Orice luptător corect și cinstit va lupta împotriva nedreptății indiferent de situație și numărul de adversari. A nu lupta pentru dreptate înseamnă a da dovadă de frică.

Reclame

4 gânduri despre „Etica în Taekwon-Do partea I

  1. Buna,

    Eu cunosc multi sportivi care au un comportament adecvat in afara concursului. Spre exemplu anul acesta atunci cind echipa nationala de Taekwon-do a participat la Campionatul Euro-Asiei, organizat in Kazakstan, unde echipa s-a prezentat nu doar cu succes in proba sport dar mai cu succes in proba Evangheliei si a cracterului. Presedintele Federatiei GTF s-a apropiat si a apreciat atitdunea frumoasa si comportamentul de care am dat dovada in teren si in afara terenului. Presedintele Federatie Ruse de TKD cu multa mirare ne-a spus cum reusim sa nu raspundem tuturor provocarilor din teren si in afara terenului. Si aceasta pentruca toti sportivii sunt persoane nascute din nou si studiaza Cuvintul lui Dumnezeu care ne-a schimbat caracterul si viata noastra in intregime.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s