În acest an, Nowruz (n.t. Anul Nou) are și o mai mare semnificație și importanță în viețile afganezilor, din moment ce Asambleea Generală a Națiunilor Unite a declarat ziua de 21 Martie drept Ziua Internațională a Nowruz-ului.

Nowruz-ul, interzis pe timpul Talibanilor, începe în ziua echinoxului de primăvară (prima zi de primăvară) și marchează începutul unui nou an. În fiecare an, trei zile înainte de Nowruz, zeci de mii de oameni călătoresc în Nordul Afganistanului, în orașul Mazar-e Sharif ca să urmărească ceremonia oficială pregătită minuțios.

Nowruz-ul este sărbătorit timp de două săptămîni pe tot teritoriul Afganistanului. Oamenii îmbracă haine noi, fac o curătenie generală în casele lor, vopsesc clădirile și își vopsesc mîinile cu hen. Fetele necăsătorite merg împreună cu mamele lor la locuri sfinte ca să se roage să aibă multă bogăție, o viață bună și un soț bun și să aibă mult noroc, în timp ce băieții sunt cu ochiul pe părinții lor să decidă cine ar fi o partidă potrivită pentru ei.

Una din tradițiile cele mai renumite printre afganezi de Nowruz este să uiți și să ierți greșelile unii altora, ca să începi Anul Nou cu speranțe și scopuri noi. În timpul primelor zile ale Anului Nou, familiile vizitează rudele pe la casele lor. Acestea sunt tradițiile afganeze ținute de sute de ani.

Jashni Dehqan, ceea ce înseamnă festivalul fermierilor, de asemenea se sărbătorește în prima zi a Anului Nou.  În această zi fermierii intră grupuri în orașe, ca și semn de încurajare pentru produsele agricole. Ultimii ani președintele țării, Hamid Karzai, de asemenea a  participat la festivalul fermierilor și i-a încurajat în lucrul lor agricol și în mișcarea pentru mediul înconjurător. Această acțiune se petrece în Kabul și în alte orașe mai mari ale țării la care participă primarii orașelor împreună cu personalități din guvern.

Una din cele mai importante tradiții simbolice de Nowruz în Afganistan este Haft Mewa sau Cele 7 Fructe. Masa cu cele “șapte fructe” începe cu șapte fructe uscate: stafide, măsline sălbatice, fistic, alune, caise uscate, nucușoare și migdale.  Haft Mewa este ca și o salată de fructe servită în siropul fructelor.

Haft Mewa are următoarea filosofie: cele șapte fructe corespund simbolic celor șapte creații și nemuritori sfinți numiți Amesha Sepanta( “nemuritorii darnici “din limba Avestană) care îi protejează. Cele șapte elemente ale vieții, adică focul, pămîntul, apa, aerul, plantele, animalele și oamenii- sunt reprezentați.

Unii afganezi nu au uitat niciodată perioada din viața lor pe timpul regimului Taliban cînd li s-a interzis sau exclus orice tradiție. Sărbătorirea Nowruz-ului implică întotdeauna muzică și diverse distracții care, din punctul de vedere al talibanilor, erau interzise. Un alt motiv de ce talibanii au interzis Nowruz-ul era că femeile au un rol semnificativ în ceremonia de Anul Nou. Pe timpul talibanilor, femeile nu aveau voie să participe la nici o ceremonie unde erau implicate muzica și dansul.

Tradițional, femeile afganeze sărbătoresc Nowruz-ul cu Samanak, o mîncare care este făcută din grăunțe de grîu și este o tradiție specială a femeilor. Ele o pregătesc de seara tîrziu pînă în zorii zilei.

În timpul acestui timp de pregătire, femeile se adună împreună și cîntă cîntece de Anul Nou, însoțite de tobe speciale și dansuri. Nici un bărbat nu are voie să participe la această ceremonie.

Potrivit raportului BBC, directorul festivalului Nowruz în Mazar-e Sharif a spus că anul acesta aproximativ 120 000 mii de oameni vor veni aici din toată țara. Ceremonia are loc întotdeauna la Moscheea Hazrat Ali, cunoscută ca și Moscheea Albastră.

O parte a sărbătorii de Anul Nou este adresarea președintelui Karzai, care evidențiază evenimentele principale ale anului trecut și programele pentru noul an. După adresarea oficială, președintele dă ordin trupelor de securitate specială să înceapă sărbătoarea Anului Nou prin trei împușcături din tun. Imediat după împușcături, un drapel uriaș se ridică de pe pămînt. Oamenii urmăresc mișcarea atent- dacă el se ridică greu și încet, se prezice un an rău, iar dacă drapelul se ridică ușor- urmează un an bun și fericit.

Cînd ceremoniile din timpul zilei se termină, ele sunt urmate de cele de noapte, pline de muzică și concerte. În fiecare an, cîntăreții cei mai renumiți sunt invitați de guvern să vină din Europa și SUA în Afganistanul de nord ca să cînte la sărbătoarea Anului Nou. Sunt invitați nu numai cîntăreți afganezi, dar și grupuri de muzicieni din Pakistan, India, Iran, Turcia, Tajikistan și Uzbekistan, care vor participa și demonstra cultura lor alături de cea afganeză. După ceremonia oficială, oamenii se îndreaptă spre un teren imens la un joc Buzkashi, un sport tradițional vechi unde călăreți pe cai se întrec pentru un țap sau un vițel.

În acest an toți afganezii speră să înceapă un an nou bun cu schimbări și îmbunătățiri în problemele de securitate. Unii din ei se referă la operațiunea Marjah ca și un exemplu de succes a luptei împotriva insurgenților talibani și își doresc ca talibanii să fie eliminați din partea de sud a țării. Afganezii sunt încîntați că de acum încolo Nowruz-ul va fi recunoscut de Națiunile Unite drept o parte a tradițiilor lumii moștenite de secole.

Autor: Nasim Fekrat

Tradus: Rodica Filat

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s