Domnul Isus a mai spus o pildă ucenicilor săi explicând adevărurile cu privire la Împărăția lui Dumnezeu.

Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu un năvod aruncat în mare, care prinde tot felul de peşti. Dupăce s-a umplut, pescarii îl scot la mal, şed jos, aleg în vase ce este bun, şi aruncă afară ce este rău. Tot aşa va fi şi la sfîrşitul veacului. Îngerii vor ieşi, vor despărţi pe cei răi din mijlocul celor buni, şi-i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plînsul şi scrîşnirea dinţilor.

Năvodul Împărăţiei „prinde tot felul de peşti”. Deci există mai multe feluri de peşti, după cum, în Pilda semănătorului, există mai multe feluri de pămînt. După cum pământul din pilda semănătorului simbolizează inima omului tot așa peștele prin în năvod simbolizează mai multe feluri de oameni sau mai bine zis atitudini.

Pilda năvodului însă ne atrage atenţia asupra faptului că nu tot ce se prinde în năvodul Împărăţiei va ajunge în ea, după cum nu orice sămînţă a Împărăţiei ajunge la rodire, deşi fiecare sămînţă este a Împărăţiei.

După cum tot ceea ce nu este bun în năvod va fi ales și aruncat afară tot așa la sfârșitul veacului  „îngerii vor ieşi, vor despărţi pe cei răi din mijlocul celor buni, şi‑i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plînsul şi scrîşnirea dinţilor” (49‑50).

De unde știm cine a fost rău sau bun, cine va fi aruncat sau ales pentru Împărăția lui Dumnezeu?

De aceea orice cărturar, care a învăţat ce trebuie despre Împărăţia cerurilor, se aseamănă cu un gospodar, care scoate din vistieria lui lucruri noi şi lucruri vechi. (52)

Visteria gospodarului este inima acestuia în care adună toate comorile Cuvântului înțeles. Deci doar cel ce răspunde cu credincioșie la credincioșia lui Dumnezeu se va bucura de Împărăția lui Dumnezeu. Cel ce nu s-a lăsat influiențat de răul semănat de cel Rău, de suferințele, necazurile, grijile veacului acestuia ci a păstrat Cuvântul în inima lui și a dat roadă doar acela va avea parte de Împărăția lui Dumnezeu. Însă cei ce nu au ascultat de Cuvântul lui Dumnezeu crezându-l o „îndobitocire” așa cum o spun ei locul lor va fi în iazul cu foc și cu pucioasă, fumul căruia se ridică în veci.

Domnul Isus prin toate aceste pilde și-a atenționat ascultătorii că doar cei ce dau năvală asupra Împărăției lui Dumnezeu o vor avea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s