Ca și în pilda semănătorului Domnului Isus Hristos spune adevăruri cu privire la Împărăția lui Dumnezeu. Dacă în pilda semănătorului Domnului Isus a accentuat pământul sau inima omului în care a fost sădită Cuvântul lui Dumnezeu atunci în pilda neghinei Domnul Isus pune accentul pe două feluri de semănători și două feluri de sămânță care pot fi semănate în inima omului.

Isus le‑a pus înainte o altă pildă, şi le‑a zis: „Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a sămănat o sămînţă bună în ţarina lui. Dar, pe cînd dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a sămănat neghină între grîu, şi a plecat. Cînd au răsărit firele de grîu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina. Robii stăpînului casei au venit şi i‑au zis: «Doamne, n‑ai sămănat sămînţă bună în ţarina ta? De unde are dar neghină?» El le‑a răspuns: «Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta». Şi robii i‑au zis: «Vrei dar să mergem s‑o smulgem?» «Nu», le‑a zis el, «ca nu cumva smulgînd neghina, să smulgeţi şi grîul împreună cu ea». Lăsaţi‑le să crească amîndouă împreună pînă la seceriş; şi, la vremea secerişului, voi spune secerătorilor: «Smulgeţi întîi neghina, şi legaţi‑o în snopi, ca s‑o ardem, iar grîul strîngeţi‑l în grînarul meu»” (Matei 13:24‑30).

Ca și în cazul pildei semănătorului înterpretarea pildei ngheinei este dată doar ucenicilor.

El le-a răspuns: ,,Cel ce samănă sămînţa bună, este Fiul omului. Ţarina, este lumea; sămînţa bună sînt fiii Împărăţiei; neghina, sînt fiii Celui rău. Vrăjmaşul, care a sămănat -o, este Diavolul; secerişul, este sfîrşitul veacului; secerătorii, sînt îngerii.(Matei 13:37-39)

După ce Domnul Isus identifică punctele de referință și anume că:

 1. Semănătorul este Fiul Omului.
 2. Țarina este lumea.
 3. Sămânța bună sînf fii Împărăției
 4. Neghina, sînt fii Celui rău.
 5. Vrăjmașul care a semănat neghina este Diavolul.
 6. Secerișul este sfîrșitul veacului iar
 7. Secerătorii sînt îngerii.

Un alt aspect asupra căruia se concentrează Domnul Isus este secerișul.

Deci, cum se smulge neghina şi se arde în foc, aşa va fi şi la sfîrşitul veacului. Fiul omului va trimete pe îngerii Săi, şi ei vor smulge din Împărăţia Lui toate lucrurile, cari sînt pricină de păcătuire şi pe ceice săvîrşesc fărădelegea, şi-i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plînsul şi scrîşnirea dinţilor. Atunci cei neprihăniţi vor străluci ca soarele în Împărăţia Tatălui lor. Cine are urechi de auzit, să audă. (Matei 13:40-43)

Dumnezeu a creat pe om după chip și asemănarea Sa iar omul prin neascultarea sa s-a făcut vinovat de călcarea poruncii lui Dumnezeu. Diavolul a stricat tot ceea ce a creat Dumnezeu „foarte bun” și a sădit în inima omului îndoială. Deci omul prin alegerile sale personale a lăsat neghina să înădușă adevărul. Deci a fi fiul Împărăției sau fil Celui rău atârnă de ce este semănat în inima fiecăruia din noi și ce rodește în noi. Faptele vieții noastre dovedesc a cui fii suntem și ce lăsăm zilnic să fie sădit în inima noastră. Dacă zilnic este sădit în inima mea îndoială, curvie, furt, minciuna, pornografia, uciderile, etc. atunci îi voi conduce viața potrivit cu îndoielile pe care le am. Deci noi suntem aceea care alegem să primi aceste două „semințe” și să le hrănim spre creștere și spre coacere și de aceasta depinde sfîrșitul fiecărui din noi, fie vom fi smulși și aruncați în foc fie vom fi strînși și duși în Împărăția lui Dumnezeu.

Fiul omului va trimete pe îngerii Săi, şi ei vor smulge din Împărăţia Lui toate lucrurile, cari sînt pricină de păcătuire şi pe ceice săvîrşesc fărădelegea, şi-i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plînsul şi scrîşnirea dinţilor. Atunci cei neprihăniţi vor străluci ca soarele în Împărăţia Tatălui lor. Cine are urechi de auzit, să audă.

Ceea ce a adus lucrurile la acest destin a fost tocmai primirea lucrării Fiului omului sau a lucrării diavolului care seamănă în noi prilejuri de păcătuire şi ne îndeamnă la fărădelege. Aceea dintre fii oamenilor ajung în cuptorul cu foc din cauză că au acceptat și au tolerat lucrările diavolului.

Cum poate fi smulsă sămînța celui rău din inima omului?

În Matei 18:2-3 Domnul Isus se adresează ucenicilor și mulțimii și le spune că dacă nu se pocăiesc cu nici un chip nu vor intra în Împărăția lui Dumnezeu.

Isus a chemat la El un copilaş, l-a pus în mijlocul lor, şi le-a zis: ,,Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.

Deci pentru a intra în împărăția lui Dumnezeu trebuie să lași ca sămînța Cuvântului lui Dumnezeu să fie sădită în inima ta și să încolțească ca mai apoi să dea roadă ca: schimbarea caracterului, comportamentului, vorbirii, etc. Doar prin credință din inimă în Domnul Isus Hristos putem fi mântuiți.

Anunțuri

5 gânduri despre „Pilda neghinei

 1. nu e vorba de faptele omului ci de natura omului;
  omul este, si apoi face. Omul face fapte bune fiindca e grau; nu face fapte bune ca sa devina grau.
  omul rau face fapte rele fiindca e rau, nu face rele ca sa devina rau.

 2. Allby ai dreptate pana o fii neghina nu devine grau or ce ai face acum si lupul pana o fi lumea nu devine oaiepentru ca ,,ei ,,nu sunt din lume,, sunt in lume dar nu din lume ,,Cain era de la cel rau,, chiar daca la ,,evanghelizat,, Dumnezeu pana ai lumea nu o devenit mai bun si ma tem ca nu avea numele in cartea vieti

 3. Este adevărat că în limba greacă cuvîntul pentru neghină este ζιζάνιον zizánion și este o plantă care nu se deosebește de grîu sau porumb, care are aceeași tulpină și rădăcină verde dar care nu aduce nici un rod. Cuvîntul este folosit în Matei 13:25–27, 29, 30, 36, 38, 40.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s