Domnul Isus a comunicat adevărurile Împărăției lui Dumnezeu folosind limbajul metaforic sau pildele. Folosind acest limbaj Domnul Isus a vorbit despre anumite aspecte ale vieții ce descriu relația noastră cu Împărăția lui Dumnezeu. De ce Domnul Isus a ales o astfel de comunicare? Însăși ucenicii l-au întrebat despre aceasta la care Domnul Isus le-a răspuns:

„Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le a fost dat. Căci celui ce are, i se va da, şi va avea de prisos; iar de la cel ce n are, se va lua chiar şi ce are. De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd, şi măcar că aud, nu aud, nici nu înţeleg. Şi cu privire la ei se împlineşte proorocia lui Isaia, care zice: «Veţi auzi cu urechile voastre, şi nu veţi înţelege; veţi privi cu ochii voştri, şi nu veţi vedea. Căci inima acestui popor s-a împietrit, au ajuns tari de urechi, şi au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, şi să i vindec». Dar ferice de ochii voştri că văd; şi de urechile voastre că aud! Adevărat vă spun că, mulţi prooroci şi oameni neprihăniţi au dorit să vadă lucrurile pe cari le vedeţi voi, şi nu le-au văzut; şi să audă lucrurile pe cari le auziţi voi, şi nu le-au auzit” (Matei 13:11 17).

Prin pilde Domnul Isus a comunicat tainele Împărăției lui Dumnezeu pentru cei ce sunt gata să-și deschidă inima să accepte și să creadă aceste adevăruri. Însă pentru cei ce și-au împietrit inima și au respins pe Domnul Isus aceste adevăruri sunt închise.

Una din pildele Domnul Isus prin care ne comunică cât de important este să ascultăm și să împlinim Cuvântul în viața noastră.

,,Iată, sămănătorul a ieşit să samene. Pe cînd sămăna el, o parte din sămînţă a căzut lîngă drum, şi au venit păsările şi au mîncat-o. O altă parte a căzut pe locuri stîncoase, unde n’avea pămînt mult: a răsărit îndată, pentrucă n-a găsit un pămînt adînc. Dar, cînd a răsărit soarele, s-a pălit; şi, pentrucă n-avea rădăcini, s-a uscat. O altă parte a căzut între spini: spinii au crescut, şi au înecat-o. O altă parte a căzut în pămînt bun, şi a dat roadă: un grăunte a dat o sută, altul şaizeci, şi altul treizeci. Cine are urechi de auzit, să audă.” (Matei 13:3-9)

Iată și interpretarea pildei semănătorului dată de Domnul Isus.

Ascultaţi dar ce însemnează pilda sămănătorului. Cînd un om aude Cuvîntul privitor la Împărăţie, şi nu‑l înţelege, vine Cel rău şi răpeşte ce a fost sămănat în inima lui. Acesta este sămînţa căzută lîngă drum. Sămînţa căzută în locuri stîncoase, este cel ce aude Cuvîntul, şi‑l primeşte îndată cu bucurie; dar n‑are rădăcină în el, ci ţine pînă la o vreme; şi, cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvîntului, se leapădă îndată de el. Sămînţa căzută între spini, este cel ce aude Cuvîntul; dar îngrijorările veacului acestuia şi înşelăciunea bogăţiilor îneacă acest Cuvînt, şi ajunge neroditor. Iar sămînţa căzută în pămînt bun, este cel ce aude Cuvîntul şi‑l înţelege; el aduce roadă: un grăunte dă o sută, altul şaizeci, altul treizeci (Matei 13:18‑23).

Domnul Isus își începe intrepretarea pildei prin identificarea semânței semănătorului spunând:

„Când un om aude Cuvântul privitor la Împărăție…”

Deci sămânța este Cuvântul lui Dumnezeu iar semănătorul în contextul de față este Domnul Isus Hristos care a predicat adevărurile cu privire la Împărăția lui Dumnezeu ascultătorilor săi ce reprezintă cele patru feluri de pământ. De fapt pământul de lângă drum, pământul stâncos, pământul spinos și pământul bun se referă la inima celui ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu. Dușmanul Cuvântului este cel rău, care vine să fure sămânța căzută pe pământ. Să privim acum în parte la cele patru feluri de pământ și să înțelegem ce adevăr a dorit Domnul Isus să ne comunice.

1. Sămânța căzută lângă drum.

În primul caz cel rău întruchipat în păsările cerului fură sămânța căzută pe pământul bătătorit din cauza neînțelegerii Cuvântului, din cauza împietririi și respingerii Cuvântului. În cazul Fariseilor, inima lor era împietrită să primeasă Cuvintele Domnul Isus și să le împlinească.  Este ca și cum sămânța/Cuvântul lui Dumnezeu nici nu s-ar fi atins de pământ/de inima omului. În acest caz Satana pur și simplu ia acest cuvânt care nu va avea niciodată nici un efect asupra vieții omului.

2. Sămânța căzută pe stâncă.

Nu tot așa este în cazul sămânței căzută pe stâncă și între spini. Din cauza stării pământului cel rău este obligat să apeleze la alte mijloace.

„Sămînţa căzută în locuri stîncoase, este cel ce aude Cuvîntul, şi‑l primeşte îndată cu bucurie”

Sămânța căzută între spini este persoana care a auzit Cuvântul și l-a primit cu bucurie pentrucă a înțeles câte ceva din Cuvântele Domnul Isus dar nu și l-a primit și a ascultat de acest Cuvânt. Nu este îndeajuns doar să primești Cuvântul lui Dumnezeu dar și să rămâi în el împlinindu-l cu fapta. În cazul acesta cel rău nu poate veni să ia cuvântul pur și simpulu pentrucă dintre Cuvânt și inima s-a stabilit o relație. De aceea cel rău își schimbă tactica și vine cu necazuri și prigoniri din cauza Cuvântului la care cel ce a primit Cuvântul dar nu s-a ținut de el și nu l-a împlinit nu face față și se leapădă de el. Deci această persoană s-a lăsat influiențată de părerile celor ce cred că sunt creștini dar în realitate nu sunt.

3. Sămânța căzută între spini.

Și aici cel rău trebuie să-și schimbe tactica din cauza relației pe care o are omul cu Cuvântul lui Dumnezeu.  De data aceasta cel rău vine cu îngrijorările veacului acestuia și cu înșelăciunea bogățiilor. Cuvântul primit de această persoană a fost înecată de îngrijorările și alergarea după lucrurile pe care le mănâncă rugina și moliile și pe care sapă și le fură hoții.

4. Sămânța căzută în pământ bun.

Singurul pământ în care sămânța va încolți este pământul bun.

„Iar sămînţa căzută în pămînt bun, este cel ce aude Cuvîntul şi‑l înţelege; el aduce roadă: un grăunte dă o sută, altul şaizeci, altul treizeci”

Cea din urmă persoană care a auzit Cuvântul lui Dumnezeu îl păstrează în inimă și-L împlinește așa încăt aduce roadă pentru Împărăția lui Dumnezeu. Pământul bun este persoana care nu se mulțumește doar cu auzirea dar auzirea este doar un punct de pornire spre înțelgerea și studierea Cuvântului care necesită timp și care va aduce schimbare în caracterul și viața celui ce a ales să-l studieze.

Roada adusă de această sămânță sunt toți cei ce au auzit Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la Împărăție și l-au primit în inima lor și trăiesc conform lui.

Dacă alegem să păzim și să trăim potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu vom ținea piept celui rău care vine prin necazuri sau prigoană din pricina Cuvântului sau prin îngrijorările vieacului acesta ca să înădușă sămânța sădită în inima noastră.

Dumnezeu să ne ajute ca să fim un pământ bun care primește și păstrează sămânța și este capabil să aducă roadă pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Anunțuri

8 gânduri despre „Pilda Semănătorului

  1. Draga prietene, Cuvintul lui Dumnezeu poate sa te curati si pe tine de toate spamurile si ca in pilda semanatorului sa fii un pamint bun care primeste si pazeste Cuvintul lui Dumnezeu.

  2. Viața, deoarece sufletul este suflare de viață… a suflat și a devenit un suflet viu. Cuvântul lui Dumnezeu semănăt în inima olui, odată acceptat și împlinit va produce roadă, blândețe, bunătate, răbdare, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s