Celei de-a treia biserică căreia i se adresează Domnul Isus Hristos este biserica din Pergam.

Îngerului Bisericii din Pergam scrie-i: „Iată ce zice Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri: „Ştiu unde locuieşti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu ţii Numele Meu şi n-ai lepădat credinţa Mea nici chiar în zilele acelea când Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieşte Satana. Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam, care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor şi să se dedea la curvie. Tot aşa, şi tu ai câţiva care, de asemenea, ţin învăţătura nicolaiţilor, pe care Eu o urăsc. Pocăieşte-te, dar. Altfel, voi veni la tine curând şi Mă voi război cu ei cu sabia gurii Mele.” Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte.” (Apocalipsa 2:12-17)

Potretul Domnului Isus Hristos

După cum am menţionat mai înainte Domnului Isus Hristos se reflectă diferit însituaţia fiecărei biserici în parte. Pentru biserica din Pergam, Hristos este „Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri”. În Apocalipsa 1:16 este scris că

Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri

Se pare că unii din biserica din Pergam au îndrăznit să ia în mână şi în gura lor o altă sabie, o sabie străină de Hristos.

Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam, care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor şi să se dedea la curvie. Tot aşa, şi tu ai câţiva care, de asemenea, ţin învăţătura nicolaiţilor, pe care Eu o urăsc. (Apocalipsa 2:14-15)

Supărarea lui Hristos era că în Biserica Lui erau toleraţi „nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam… cîţiva care, ţin învăţătura Nicolaiţilor pe care Eu o urăsc” (14-15). Hristos este gata să folosească sabia ascuţită cu două tăişuri împotriva celor care au schimbat sabia gurii lui Hristos, adică Cuvîntul Lui, cu sabia străină a învăţăturilor false.

Situaţia Bisericii din Pergam

Ca şi în cazul celorlalte două biserici Domnul Isus Hritos apreciază credincioşia ei şi faptul că locuieşte unde este scaunul de domnie al Satanei. Se ştie că Pergam a fost centrul ofical al cultului imperial din Asia şi că a fost prima cetate din Asia care a primit permisiunea să zidească un templu dedicat unui împărat în viaţă. Astfel a fost zidit templu lui Agustus încă pe când acesta era în viaţă şi zilnic oamenii trebuiau să îi aducă jertfe şi să i se închine. Pe lângă aceasta în Pergam era situat altarul în formă de tron al lui Zeus cu simbolul şarpelui care îl reprezenta pe Soter.

Cei din biserica din Pergam erau obligaţi să aleagă dintre Hristos şi Satana şi cui să i se supună. Antipa, martorul credincios  al lui Hristos a ales să se supună lui Hristos plătind chiar cu preţul vieţii sale.

Ceea ce apreciază însă Hristos la această biseică este că „nu au lepădat credinţă Mea” chiar când Antipa a fost omorât. Deci moartea lui Antipa a fost un test pentru credinţa multora şi în împrejurarea aceasta biserica din Pergam s-a dovedit a fi credincioasă Domnului Isus Hristos. Antipa a murit pentru mărturia Domnului Isus Hristos.

Bătălia biserici era cu cei ce îşi zic apostoli dar nu sunt, cu cei ce s-au lăsat influienţaţi de învăţătura Nicolaiţilor şi a lui  Balaam. Însăşi apostolul Pavel l-a prevenit pe Timotei de acest pericol spunîndui:

După cum te-am rugat, la plecarea mea în Macedonia, să rămâi în Efes, ca să porunceşti unora să nu înveţe pe alţii altă învăţătură şi să nu se ţină de basme şi de înşirări de neamuri fără sfârşit, care dau naştere mai mult la certuri de vorbe decât fac să înainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinţă, aşa fac şi acum. Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută. Unii, fiindcă s-au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s-au apucat de flecării. Ei vor să fie învăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc. (1 Timotei 1:3-7)

Domnul Isus avertizează biserica ca să se pocăiască altfel, va veni la ei în curând şi se va  război cu ei cu sabia gurii Lui.”

Promisiunea bisericii din Smirna

Celui ce va rămâne credincios până la urmă asemenea lui Antipa şi va fi gata să plătească preţul Domnul Isus îi va da să mănânce din mana ascunsă şii va da o piatră albă pe care va scri un nume pe care nu-l ştie nimeni decît cel ce primeşte piatra. În Apocalips 19:12 este scris că:

Ochii Lui erau ca para focului; capul îl avea încununat cu multe cununi împărăteşti şi purta un nume scris pe care nimeni nu-l ştie, decât numai El singur. (Apocalipsa 19:12)

Este ceva asemănător cu inelele de nuntă pe care le primesc doar mirele si mireasa în ziua nunţii. În acelaşi timp este vorba despre o relaţie personală pe care o are cel biruitor cu Domnul Isus Hristos. Într-un fel, această relaţie personală specială este cunoscută doar de cel care se bucură de ea, întocmai după cum numele înscris pe piatra albă este cunoscut doar de cel care o primeşte.

Dragul meu, eşti tu gata să îţi dai viaţa ca şi Antipa pentru cauza Evangheliei? Ce relaţie ai tu cu Domnul Isus Hristos, cu Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri?

Reclame

Un gând despre „Biserica din Pergam

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s