Reprezentând familii şi organizaţii din peste 60 de naţiuni, noi, delegaţii celui de al V-a Congress Mondial al Familiilor (CMF), adunaţi la Amsterdam, Olanda la data de 10-12 august 2009, afirmăm Articolul 16, par.3, al Declaraţiei Universale a Drepturilor Umane, şi suntem de accord că ‘ familia este un element fundamental şi natural al societăţii cu dreptul de a fi protejat de societate şi stat’.

În solidaritate cu Declaraţiile anterioare ale CMF, noi definim că familia se bazează pe căsătoria pe viaţă dintre un bărbat şi o femeie, pentru a primi şi a îngriji de o viaţă umană, a asigura dragoste, companie şi suport mutual, a zidi un cămin bogat în funcţiuni şi pentru a întări legăturile dintre generaţii.

Noi ne definim ca fiind pro-copil. Noi afirmăm acele structuri legale, culturale şi sociale care încurajează efectele optimale pentru copii, în termeni de sănătate, învăţământ şi angajament civic de mai târziu. Noi favorizăm aranjamentele de lucru care permit părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Noi susţinem ştiinţele biologice şi sociale care învaţă că copiii, după toate probabilităţile, se dezvoltă mai bine când sunt crescuţi de părinţii lor naturali într-un cămin al unui cuplu căsătorit.

Noi afirmăm că viitorul naţiunilor se bazează pe familiile care sunt înrădacinate spiritual. Organizaţiile religioase ar trebui să fie lăsate să susţină învăţăturile morale proprii despre căsătorie şi familie în locuri publice.

Noi afirmăm că familia naturală este prioritară statului. Politicile publice trebuie să respecte această autonomie a familiei.

Noi cerem legi şi politici clare şi benefice care vor:

– susţine instituţia naturală a familiei

– descuraja divorţul, mai ales dacă sunt implicaţi copii

– încuraja cupluri care se dedică să educe copiii

– proteja dreptul primar al părinţilor să ghideze educaţia morală şi practică a copiilor lor

– proteja dezvoltarea fizică, mentală, socială şi spirituală a copiilor

– şi vor veghea asupra vulnerabilităţii vieţii umane, în special la începutul şi la sfârşitul ciclului vieţii.

Acest Congres a dat o atenţie specială statutului familiei naturale în ţările dezvoltate. În această lumină::

Noi afirmăm solidaritatea dintre generaţii. Dincolo de cercul imediat al mamei, tatei şi ai copiilor lor , se întinde tapiseria reprezentată de bunici, mătuşe, unchi şi verişori. Urbanizarea, industrializarea, migraţia, războaiele, epidemiile şi individualismul egoist toate împreună au slabit legăturile familiilor extinse. Noi vaforizăm acţiuni care ar re-energiza acest cerc mai larg al familiei ca şi un loc unde indivizii pot găsi ajutor pe timp de criză, lipsă de loc de muncă, boală, sărăcie, vârstă înaintată şi pierdere grea.

Noi prezentăm familia naturală ca şi soluţia noastră împotriva sărăciei. Suportul oamenilor care trăiesc într-o sărăcie extremă ar trebui acordat în contextul familiei, oriunde e posibil. Noi sprijinim acţiuni care favorizează proprietatea în cadrul familiei şi micro-întreprinderi, asigură training vocaţional potrivit pentru tineri şi tinere şi care reînnoiesc economia rurală ca şi alternative profitabile faţă de migraţia în oraşe. Noi privim fiecare copil nou-născut ca şi o investiţie pentru lume, o minte nouă şi o pereche nouă de mîini de lucru.

Noi identificăm ratele de naştere în declin ca şi problema demografică esenţială cu care se confruntă secolul 21. Noi vaforizăm atitudini care discurajează avortul (incluzând avortul după indicaţii medicale), care permit familii mai mari şi mai sănătoase şi care încurajează creşterea economică.

Noi răspundem la pandemia HIV şi SIDA cu un program de abstinenţă , credincioşie şi zidirea caracterului printr-o educaţie a deprinderilor de viaţă. Noi credem că acest fel de abordare va inspira şi consolida viaţa familiei în societate, va rupe ciclul infecţiei şi va servi cel mai bine interesele copiilor. Noi, de asemenea, recomandăm iniţiative speciale pentru a îmbunătăţi atitudinea faţă de victime şi care să ajute orfanii şi îngrijitori adulţi în refacerea căminelor viabile.

Şi, noi cerem o abordare din perspectiva familiei faţă de îngrijirea medicală bună: Educaţia sexuală ar trebui să fie ghidată parental şi să fie focusată pe astfel de deprinderi ca abstinenţa, relaţii de credincioşie şi luarea deciziilor responsabile. Accesul faţă de îngrijirea pre- şi post-natală ar trebui extinsă, incluzând consilierea despre alternativele positive ale avortului şi adopţia. Alăptarea cu laptele matern ar trebui promovată ca şi o strategie de supravieţuire a copilului.

Adoptată astăzi, 12 August 2009, în oraşul Amsterdam, Olanda.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s