IzmirSmyrnaAgora20004

Asemănător bisericii din Efes Domnul Isus Hristos se adresează celei de-a doua biserică, Bisericii din Smirna.

Îngerului Bisericii din Smirna scrie-i: „Iată ce zice Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, Cel ce a murit şi a înviat: „Ştiu necazul tău şi sărăcia ta (dar eşti bogat) şi batjocurile din partea celor ce zic că sunt iudei, şi nu sunt, ci sunt o sinagogă a Satanei. Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată că diavolul are să arunce în temniţă pe unii din voi, ca să vă încerce. Şi veţi avea un necaz de zece zile. Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii.” Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte.” (Apocalipsa 2:8-11)

Ceea ce găsim diferit de biserica din Efes este că ameninţarea nu vine din partea Domnului ci din partea un grup de oameni religioşi ce sunt numiţi „sinagogă a Satanei”.

Situaţia Bisericii

În mesajul Său adresat bisericii din Smirna, Domnul Isus Hristos o laudă pentru credincioşia ei dovedită în mijlocul încercărilor şi batjocurilor ce veneau din partea celor ce „zic că sunt iudei, şi nu sunt, ci sunt o sinagogă a Satanei.” Însă la necazul în urma căruia biserica a ieşit biruitoare se va mai adăuga şi prin urmare biruinţa bisericii nu este biruinţa finală ci trebuie să continuie să păstreze credincioşia ei faţă de Domnul Isus Hristos până la moarte.

Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată că diavolul are să arunce în temniţă pe unii din voi, ca să vă încerce. Şi veţi avea un necaz de zece zile. Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii.” (Apocalipsa 2:10)

Răsplata finală este a aceluia care înfruntă frica şi a alergat cu credincioşie până la urmă – doar acela va primi cununa vieţii. Răsplata celui ce va birui este că nu va fi vătămat de a doua moarte. A doua moarte fiind iazul cu foc şi cu puciasă care arde în veci şi fumul căruia se ridică în vecii vecilor. Deci prin urmare cel ce va păzi credinţa până la capăt va intra în Împărăţia lui Dumnezeu, în prezenţa lui Dumnezeu şi a Domnului Isus Hristos.

Portretul Domnului Isus Hristos

În mesajul său adresat Bisericii din Smirna, Hristos se prezeintă ca fiind:

Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, Cel ce a murit şi a înviat.

Domnul Isus este: „Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul” aşa cum găsim scris în Apocalipsa 1:8. Cu Acela care este Începutul şi Sfârşitul începe şi se termină isotria şi El o guvernează. El cunoaşte probleme trecute, prezente şi viitoare ale bisericii din Smirna. În mijlocul problemelor, a sărăciei, a batjocurii şi a suferinţelor şi în faţa ameninţării cu închisoarea şi cu moartea, este o mare mîngîiere să fii convins că Isus Hristos este „Cel dintîi şi Cel de pe urmă”, să fii convins de faptul că, în ciuda a tot ceea ce se întîmplă, El este în controlul evenimentelor. Faptul că El ştie ce anume are să vină asupra bisericii, faptul că suferinţa este limitată în durată (zece zile) şi faptul că El este Cel care îi va răsplăti pe cei care vor fi credincioşi pînă la moarte, dîndu-le cununa vieţii, dovedesc că Isus Hristos nu a scăpat lucrurile din mînă, şi că realitatea ultimă nu sînt greutăţile prezente, ci viaţa care va birui moartea.

Promisiunea lui Hristos

În locul ameninţărilor pe care le găsim în celelalte scrisori adresate celor şapte biserici în mesajul Său către biserica din Smirna găsim o dublă promisiune.

Fii credincios pînă la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii (10). Iar „cel ce va birui, nici decum nu va fi vătămat de moartea a doua (11).

În ciuda greutăţilor, a suferinţei, a batjocurii, a morţii, biserica din Smirna era bogată, pentru că Îl avea ca moştenire pe Hristos. Pe Hristos care ne va da cununa vieţii dacă vom păstra până la urmă credincioşia noastră faţă de El indiferent de situaţiile de suferinţă, batjocură sau diferite greutăţi din viaţa noastră.

Cununa vieţii promise celor ce vor fi credincioşi până la moarte este mai mult decât o biruinţă ci este moştenirea lui Hristos dăruită tuturor biruitorilor. Cununa vieţii nu se referă doar la răsplată, ci la însăşi viaţa veşnică, răsplata fiind şi ea inclusă. În acest caz, cununa vieţii se referă la viaţa veşnică împreună cu Hristos.

Dragul meu cititor, eşti tu credincios Domnului Isus Hristos? Ce faci atunci când vin suferinţele, batjocurile şi necazurile în viaţa ta? În slujba cui te afli, în slujba Satanei sau în slujba Domnului Isus Hristos?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s