3177935855_e85c3fa740 Toate fericilre spuse de Domnul Isus în predica de pe munte ne vorbesc despre caracterul creştinului iar restul cuvintelor Domnului Isus vorbesc despre conduita creştinului. Astfel caracterul determină conduita creştinului.

Astăzi sunt foarte mulţi oameni religioşi care se limitează doar la anumite legi şi reguli dar nu împlinesc şi trăiesc Cuvântul lui Dumnezeu. De fapt aşa trăiau fariseii şi cărturiarii care pretindeau că sunt neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu dar de fapt ei călcau Legea şi îi duceau în rătăcire şi pe ceilalţi lipsindui de Împărăţia lui Dumnezeu. Pe de altă parte creştinismul care nu se vede şi care nu se întrupează în viaţa de zi cu zi, oferă şi el o nădejde înşelătoare pentrucă în ochii lui Dumnezeu, un asemenea creştinism nu există. Pentru că a fi creştin înseamnă a experimenta o trasformare lăuntrică pe care Scriptura o numeşte „naştere din nou”.

Comoara ce-a mai de valuare a omului este caracterul lui. Apostolul Pavel spune ca: „comoara aceasta o purtam in niste vase de lut.” Nu vasul de lut are valuare ci comoara din vas care este caracterul omului.Omul dinlauntrul prin urmare este cel mai de valuare si pe aceasta a pus pret Domnul Isus Hristos care a murit pentru pacatele noastre. Caracterul este o carte de vizita, nescrisa pe hartie, dar sapata in adancul fiintei, care te prezinta oriunde, oricand si oricui.

După ce Domnul Isus a vorbit despre caracterul credinciosului enunţând toate „Fericirile” ca şi concluzie Domnul Isus spune:

Voi sînteţi sarea pămîntului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăş puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decît să fie lepădată afară, şi călcată în picioare de oameni. Voi sînteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămînă ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri (Mat. 5:13-16).

Domnul Isus face o afirmaţie despre creştin dar în acelaşi timp face o afirmaţie şi despre lume. Lumea cu valorile ei este în descopunere şi pământul se află în întuneric şi acest întuneric este păcatul şi nelegiuirea omului. Creştinii sunt lumina lumii şi sarea pământului. În acelaşi timp Domnul Isus îşi avertizează ucenicii de două pericole mari.

Primul pericol: Influienţa lumii cu valorile ei.

Primul pericol de care îi avertizează Domnul Isus pe ucenicii Săi este că pot fi atinşi de stricăciunea lumii şi astfel să-şi piardă gustul şi puterea de a săra. Aşa după cum sarea îşi poarte pierde gustul şi puterea ei de a săra atunci când intră în reacţie cu alte substanţe chimice tot aşa creştinul atunci când se lasă influienţat de valorile lumii acesteia îşi poate pierde gustul şi puterea de a da gust lumii acestia care are nevoie de sare după cum spune şi aspostolul Pavel în Epistola către Efeseni.

Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre în care trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării. Între ei eram şi noi toţi odinioară, cînd trăiam în poftele firii noastre pămînteşti, cînd făceam voile firii pămînteşti şi ale gîndurilor noastre, şi eram din fire copii ai mîniei, ca şi ceilalţi (Ef. 2:1-3).

Domnul Isus Hristos este lumina care nu a fost biruită de întuneric şi care a venit să ne scoată de sub puterea întunericului şi să ne pună într-o stare după voia şi placul lui Dumnezeu.

Creştinul poate fi contaminat de lume şi de valorile acesteia şi lucrul acestea se întâmplă atunci când ne pierdem sărăcia în duh şi începem să construim şi să ne încredem pe meritele noastre. Atunci nu mai trăim pentru Hristos ci pentru noi şi intrăm într-o competiţie unde dorim să ne afirmăm pe noi înşine şi toate acestea din cauză că nu rămânem la Cuvântul lui Dumnezeu ci rămânem la tot ce spune televizorul, radioul, ziarele, internetul, etc.

Tragedia este că, o dată ce ne-am pierdut gustul şi puterea de a săra, nu ne mai putem nici măcar întoarce înapoi de unde am ieşit, ci vom ajunge călcaţi în picioare chiar şi de către aceia dintre care am ieşit.

Al doilea pericol: A ne izola de lume.

candela-575 Dacă primul pericol este pericolul contaminării de valorile şi stricăciunea lumii acesteia atuni ce-l de-al doilea pericol este pericolul izolării. Ne simţim foarte confortabili în mijlocul fraţilor şi surorilor din biserica pe care o frecventăm şi nu dorim să ieşim în afara hotarelor confortului nostru în nici într-un caz. Şi primul pericol şi cel de-al doilea sunt o capcană a Satanei. Atunci rostul vieţii de creştin se pierde aşa cum se pierde şi rostul luminii care ste ascunsă sub obroc şi nu mai foloseşte la nimic. Viaţa de creştin nu depinde de locul în care trăim, ci de principiul care ne guvernează viaţa.

Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (16)

A fi creştin nu înseamnă doar a ne păzi de lume şi de influienţele ei dar a avea un impact prin viaţa noastră trăită în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu, prin mesajul nostru care trebuie să fie mesajul lui Hristos. Aşa după cum lumina se luptă cu întunericul tot aşa şi noi trebuie să ne luptăm cu întunericul din societatea noastră care este: imoralitatea, homosexualitatea, curvia, uciderile, beţia, fumatul, avortul, etc.

A fi creştin înseamnă a avea influienţă asupra societăţii prin Cuvânt aşa după cum sarea are puterea de a da gust şi de a nu permite stricăciunii să se răspândească. A fi creştin înseamnă a duce o luptă aprigă cu lucrurile întinericului din societatea noastră aşa cum lumina luptă cu întinericului. Să avem îndrăzneală căci Hristos este lumina care a biruit întinericului şi ne-a adus lumina mântuirii în viaţa noastră.

Dragul meu, eşti tu sare şi lumină în societatea în care te-a pus Dumnezeu? Care sunt valorile tale şi ce infeluienţă ai asupra semenilor tăi?

Reclame

3 gânduri despre „Voi sunteţi sarea pământui şi lumina lumii!

 1. Dragi frati de dincolo de Prut,

  Alegerile din 29 iulie vor fi un pas crucial in hotararea viitorului vostru si, automat, al nostru, al tuturor romanilor. Nu suntem naivi, daca opozitia liberala de la Chisinau va inlatura de la putere comunistii, nu va curge cu lapte si miere pe Prut. Va fi insa un pas inainte catre distrugerea zidului ce separa, absurd si nedrept, romanii.

  http://www.youtube.comwatch?v=uWZ4h5zCJ6o

  Stim, e greu, foarte greu. Dar asa a fost mereu. Nu trebuie sa uitam ca totusi astazi nu mai sunt zilele defunctei URSS, cand parintii si buneii vostri au gasit curaj in suflet sa se lepede de jugul sovietic:

  Indiferent de numele politicienilor ce vor fi la putere dupa 29 iulie, vrem sa stiti ca Romania va iubeste si va va iubi mereu.

  Dumnezeu cu voi, incercati frati basarabeni!

 2. Un articol foarte bun, adevarul este foarte bine si practic explicat. Ma mindresc cu tine si Domnul sa te ajute sa aduci pe multi la Hristos prin acest blog.

 3. Adevărat, două extreme de care trebuie să fugim: Influenţa lumii şi izolarea de lume. Trebuie să găsim mijlocul, cărarea îngustă pe care trebuie să mergem. De aceea trebuie să studiem Scriptura pentru a şti cum să trăim în mijlocul acestei lumi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s