De-a lungul secolelor oamenii şi-au pus întrebarea dacă “Poate fi Bilia o carte de încredere sau nu?” Astăzi cu ajutorul arheologiei avem multe dovezi despre faptul că Scripturile sunt autentice şi demne de crezare. Totuşi aş vrea să ne uităm ce spune însăşi Scriptura despre autenticitatea ei.

biblia1

Toată scriptura este inspirată de Dumnezeu.

Când vorbim despre cuvântul “toată” ne referim la cele 66 de cărţi ce le avem scriese în Biblie dintre care 39 în Vechiul Testament şi 27 în Noul Testament. Apostolul Petru în a a 2 Petru 3:15-16 s-a referit la scrierile Vechiului şi Noului Testament.

Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris şi preaiubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui, ca şi în toate epistolele lui, când vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înţeles pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.

Deci apostolul Petru se referă la scrierile lui Pavel care fac parte din scrierile Noului Testament şi atunci când spune celelalte Scripturi se referă la scrierile Vechiului Testament care sunt inspirate de Dumnezeu. Deci, toată Scriptura în întregime cu Vechiul şi Noul Testament au fost inspirate de Dumnezeu prin Duhul Sfânt.

Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă “inspirat” trebuie să privim la însemnătatea cuvântului “a inspirit” ceea ce înseamnă “a sufla. Întâlnim aceată expresie în Geneza 2:7:

Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.

Aceeaşi expresie o întâlnim în Ioan 20:22 unde Domnul Isus a suflat peste ucenici şi le-a zis: “Luaţi din Duhul Sfânt!

Deci toată Scriptura în întregime a fost insuflată de Dumnezeu prin Duhul Sfânt şi nici o porţiune din ea nu a fost adusă prin voia omului.

Toţi autorii celor 66 de cărţi au vorbit conduşi de Duhul Sfânt.

Da, toţi autorii celoro 66 de cărţi au fost mânaţi de Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Apostolul Petru adevereşte acest lucru spunând:

Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt. (2Pe 1:21)

Nici o porţiune din Cuvântul lui Dumnezeu nu a fost adusă prin voia omului şi nimic din ceea ce este scris nu a fost adăugat de om ci toţi au vorbim mânaţi, conduşi sau influienţaţi de Duhul lui Dumnezeu.

Şi Isus le-a zis: „Cum atunci David, fiind insuflat de Duhul, Îl numeşte Domn, când zice: „Domnul a zis Domnului Meu: „Şezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale”? (Mat 22:43)

Toţi autorii Sfintei Scripturi au vrobit inspiraţi de Duhul Sfânt şi de lucrurile ce aveau să se îmâmple în viitor cu privire la Domnul Isus Hristos prin care avem iertarea păcatelor şi viaţa veşnică.

Profeţiile împlinite

O altă dovadă că Sfintele Scripturi sunt autentice şi demne de crezare sunt toate profeţiile ce s-au împlinit cu privire la poporul Israel şi la Domnul Isus Hristos. În cartea Geneza 15:13 Dumnezeu i-a profeţit lui Avraam că poporul lui va fi dus în robie pentru 400 de ani după care Dumnezeu îi va elibera şi îi va duce în ţara promisă, Canaan, ceea ce s-a înâmplat şi avem ca dovadă cartea Exod, care ne relatează evenimentul cu privire la eliberarea poporului Israel din robia Egipteană. Profeţia cu privire la ducerea în exilul Babilonian şi eliberarea din robia Babiloniană. Cât şi multe alte profeţii dar cele mai importante sunt profeţiile cu privire la naşterea, moartea şi învierea Domnului Isus Hristos.

Ei cercetau să vadă ce vreme şi ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei, când vestea mai dinainte patimile lui Hristos şi slava de care aveau să fie urmate. (1 Petru 1:11)

Astfel avem următoarele profeţii cu privire la:

Timpul naşterii Domnului Isus

Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăşi va dăinui veşnic. Aceasta înseamnă piatra pe care ai văzut-o dezlipindu-se din munte fără ajutorul vreunei mâini şi care a sfărâmat fierul, arama, lutul, argintul şi aurul. Dumnezeul cel mare a făcut deci cunoscut împăratului ce are să se întâmple după aceasta. Visul este adevărat, şi tâlcuirea lui este temeinică.” (Daniel 2:44-45)

Locul naşterii Domnului Isus Hristos.

„Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei.” (Mica 5:2)

Umările naşterii Domnului Isus Hristos

Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi. Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă… Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mâinile Lui. (Isaia 53:4-5, 10)

Avem mai mult de 333 profeţii care s-au împlinit cu privire la Domnul Isus Hristos şi care sunt o dovadă că Biblia cu cele 66 de cărţi sunt cuvânt divin al lui Dumnezeu inspirate prin Duhul Sfânt.

Şi acum la sfârşitul acestui articol aş vrea să pun aceaşi întrebare: Poate Biblia să fie demnă de crezare?

Anunțuri

4 gânduri despre „Poate fi Biblia o carte de încredere?

 1. Eu am răspuns bun.NU. A şi drept alternativă,cum altfel,vă propun drept carte de încredere Philosophiae naturalis principia mathematica (Isaac Newton).

 2. Un necredincios din Londra vorbea cu aprindere impotriva Bibliei,
  spunand ca in zilele de astazi nu poti sa mai ai incredere intr-o carte
  despre a carei origine nu esti prea sigur. Un crestin care statea la o
  parte l-a intrebat daca stie ceva despre cel care a inventat tabla inmultirii.
  „Nu”, a raspuns guralivul. „Atunci, fireste ca nu accepti sa te folosesti de ea”.
  „Ba da, pentru ca este verificata in practica.” „Tot asa este si cu Biblia”,
  l-a lamurit crestinul si necredinciosul n-a mai avut ce spune.
  Studiaza Biblia ca sa fi intelept; crede-o ca sa fi in siguranta;
  traieste-o ca sa fi sfant si fericit.
  Nici o stiinta nu este la fel de bine atestata ca religia Bibliei
  – Sir Isaac Newton

 3. „Pot pune mana pe telescop si ma pot uita spre lumi aflate la milioane de kilometrii in spatiu, dar ma pot duce in camaruta mea si pe genunchi, in rugaciune, fara telescop si fara nici o alta minunatie a tehnicii, pot sa vad mult mai bine cerul si ma pot simti mult mai aproape de Dumnezeu.” – Sir Isaac Newton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s