DSC_0229 Tinerii şi adolescenţii consumă o cantitate uriaşă de timp, gânduri şi energie ca să se ocupe de presiunile şi de situaţiile pe care le presupun o prietenie. Ei vorbesc despre cine este prieten cu cine, cine vrea să fie prieten cu cine şi despre cine nu va fi niciodată prieten cu cine. De multe ori tinerii acceptă o prietenie ca să fie în rând cu prietenii lor care deja au experimentat ce înseamnă o prietenie cu o persoană de sex opus dar care nu sunt conştienţi de situaţiile pe care le presupune o prietenie. Este totuşi o ironie dar şi un pericol prin faptul că tinerii consacră timp şi eforturi „jocului prieteniei”, dar foarte puţini sunt pregătiţi pentru stresul şi deciziile noi pe care le prevede o prietenie. Adolescenţi caută în prietenie dragoste, siguranţă şi sprijin.

Pericolele într-o relaţie de prietenie

Foarte mulţi adolescenţi se expun pericolelor şi dezamăgirilor intrând în „jocul dragostei” cu ochii legaţi, nesocotind faptul că o relaţie de prietenie comportă o mulţime de decizii şi o sumedenie de pericole, ignorând avantajul de a urmări un scop în această relaţie. Cuvântul lui Dumnezeu ne spune:

Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Cor.15:33)

Izolarea

Când eşti prins într-o relaţie de prietenie ai uneori tendinţa să uiţi de vechii tăi prieteni, însă aceşta sunt prietenii de care vei avea nevoie mai târziu. Atunci când prietenişti cu o persoană de sex opus s-ar putea să uiţi de alte relaţii importante cum sunt relaţiile cu fraţii, surorile, părinţii. În centrul atenţiei tale va fi doar persoana cu care prieteneşti iar ceilalţi cu sfatul şi ajutorul pe care vor să ţi-l ofere îţi vor părea duşmani. Ai impresia că nimeni nu te înţelege sau atunci când părinţii sau cei mai mari îţi dau un sfat vei spune că „aceasta este demodat acum, este o altă perioadă de timp.”

Motive greşite

De cele mai multe ori tinerii intră într-o prietenie din motive greşite, printre care se numără de pildă, dorinţa de a-ţi impresiona prieteniii şi de a le arăta că tu eşti cineva în comparaţie cu ei. Un alt motiv poate fi de a te răzbuna pe cineva sau de a stârni gelozia cuiva. În acest caz nu faci altceva decât să te foloseşti de prietenul tău. Iată ce spune Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la cei ce au motive greşite:

Nu întinde curse, nelegiuitule, la locuinţa celui neprihănit şi nu-i tulbura odihna. Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii. (Pro 24:15, 14:27)

Dacă rămânem alipiţi de Domnul vom putea distinge motivele greşite ale celor răi.

Durere în inimă

De multe ori dragostea este folosită pentru a câştiga putere şi prestigiu în ochii altora iar partenerul este folosit ca şi o jucărie. Pericolul unei astfel de relaţii îl vor face pe celălalt să se simtă ca şi când ar fi fost prins într-o capcană. Astfel de realţaii se bazează pe putere dar nu şi pe dragoste. În felul acesta vei produce rană şi durere care vor rămâne ca o cicatrice pentru mult timp în viaţa celuilalt pentrucă au fost atinse nişte coarde a vieţii tale. Am găsit o mărturie care cred că ilustrează foarte bine ceea ce am vrut să spun mai sus.

Când am plecat la lucru în alt oraş, eram virgină şi mă simţeam foarte sigură pe sine…În cel dintâi an de libertate m-am pierdut pe mine însumi ceea ce mi-a provocat o rană a inimii care sa tămăduit timp îndelungat şi pe care mi-am produs-o însumi. Sentimentul dureros că eu am dat multor oameni cea mai scumpă parte din mine – sufletul meu, este viu în mine până acum. Nu am crezut că voi plăti atât de scump şi timp atât de îndelungat.(Din cartea: Dragoste, căsători şi familie)

Capcanele Prieteniei

Cuvintele Frumoase.

Cei ce au gânduri ascunse vor folosi cuvintele frumoase ca să-l ademenească pe celălalt şi să-l prindă într-o capcană. Iată ce spune Solomon în Proverbe 2:11-16

Căci înţelepciunea va veni în inima ta, şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău; chibzuinţa va veghea asupra ta, priceperea te va păzi, ca să te scape de calea cea rea … şi de nevasta altuia, de străina care întrebuinţează vorbe ademenitoare.

Frumuseţea exterioară.

Frumuseţea exterioară de multe ori poate fi înşelătoare şi totuşi este foarte importantă dar nu atunci când accentul se pune mai mult pe exterior decât pe interior. Da, frumuseţea exterioară este ca o carte de vizită pentru fiecare dar după ea urmează cea interioară. Iată ce spune înţeleptul Lemuel:

Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată. (Prov. 31: 30)

Atunci când se pune accentul pe frumuseţea exterioară nu este altceva decât amorizare şi o dragoste pripită. Dacă iubeşte cineva doar pentru frumuseţea exterioară atunci se înşeală pentru că ea se ofileşte aşa cum se ofileşte o floare pe când frumuseţea exterioară rămâne. Nu te înşela şi nu pofti o femei în inima ta pentru frumuseţea ei exterioară.

Nu Singurătate.

Singurătatea este unul dintre lucrurile ce îi plictisesc pe tineri cel mai tare. Cele mai multe prietenii sunt legate tocmai din motivul de a nu fi singuri. Nici unul din noi nu-şi doreşte să fie singur şi totuşi Dumnezeu uneori îngăduie singurătatea ca să ne încerce. Tinerii îşi doresc să fie apreciaţi, încurajaţi şi observaţi pentru ceea ce sunt ei. Da, mai bine să fii singur decât să cazi în capcana de a „nu fi singur” dar păcălit şi să rămâi cu o durere mare în inimă care nu se egalează cu sentimentul singurătăţii.

Implică-te în lucrare într-un grup de tineri sănătoşi

Perioada adolescenţei este una dintre cele mai critice perioade din viaţa adolescenţilor. Anume aici se dau cele mai mari bătălii. Mulţi tineri leagă o prietenie cu o persoană de sex opus pentru ca acest lucru se aşteaptă de la ei. Totuşi ce-a mai bună posibilitate de a cunoaşte o persoană nu este întâlnirea individuală sau personală ci cea în grup. Anume în cadrul întâlnirilor în grup şi băieţii şi fetele se adună pentru activităţi comune ce îi face să fie uniţi şi în acelaşi timp să se afirme fiecare pe plan personal. Grupul decide unde să meargă, ce să facă şi fiecare plăteşte pentru sine. Întâlnirea în grup îndepărtează presiunea sexuală care apare în cazul întâlnirilor individuale. Avantajele întâlnirii în grup sunt că poţi cunoaşte persoan care îţi place analizând-o dintr-o parte. Aici anume vei observa cum se raportează la alţii aşa se va raporta şi la tine şi la copii pe care îi veţi avea. Aici vei vedea daca este un lider bun din felul cum ia acţiuni. Vei vedea dragostea faţă de cuvântul lui Dumnezeu. Vei vedea cum reacţionează în diferite cazuri, cum este neînţelegeri şi rezolvarea conflictelor şi dacă are aceeaşi viziune la care te-a chemat Dumnezeu. Am întâlnit foarte mulţi tineri care sunt împiedicaţi de soţiile/soţii lor să facă lucrarea la care i-a chemat Dumnezeu pentrucă nu merg în aceeaşi direcţie şi nu au aceeaşi viziune.

Marea 2008 (14) Fiind student la INEFS şi Institutul de Studii Biblice Inductive am fost invitat să predau studiu biblic într-un grup de tineri din biserica pe care o frecventam. Primul studiu pe care l-am început a fost „Legământul” care a fost şi denumirea grupului nostru. Au urmat alte studii şi activităţi pe care le făceam împreună cu grupul. Soţia mea a fost invitată de una din prietenel ei care frecventa deja acest grup. Nu a fost o dragoste de la prima vedere. De la început nici nu am observat-o dar mai târziu în timpul studiului şi al activităţilor noastre am observat caracterul ei frumos ceea ce m-a făcut să mă îndrăgostesc foarte tare de ea. Atunci când am fost sigur în dragostea care a pus-o Dumnezeu faţă de ea i-am propus căsătorie. Până la momentul acela niciodată nu am ieşit undeva doar în doi. Aceea a fost prima data când am ieşit în doi şi continuie până astăzi în dragoste unul faţă altul. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru aşa minunat dar şi pentruca soţia mea este un ajutor excepţional pentru mine şi pe care o iubesc foarte mult.

Atunci când tinerii merg doar în doi la întâlnire îşi vor arăta unul altuia doar partea cea mai frumoasă dar nu vei vedea ce se ascunde în spatele acestei frumuseţi. Pe când activitatea în cadrul grupului le va descoperi şi pe una şi pe alta.

Caută relaţia cu Dumnezeu şi lucrarea Lui.

Pe paginile Sfintelor Scripturi avem un exemplu deosebit de frumos a unui tânăr care nu şi-a căutat soţie şi nu a fost preocupat de lucrul acesta ci a căutat să aibă o relaţie frumoasă cu Dumnezeu. În cartea Geneza 24:63 este scris:

Într-o seară, când Isaac ieşise să cugete în taină pe câmp, a ridicat ochii şi s-a uitat; şi iată că veneau nişte cămile.

Isaac avea un obicei ca să iasă în fiecare seara pe câmp şi să cugete, să petreacă timp împreună cu Dumnezeu şi să cugete la relaţia lui cu Dumnezeu. Îl vedem pe Isaac care nu era preocupat mai mult de căutarea unei soţii decât de relaţia lui cu Dumnezeu. Nu negăm faptul că Isaac dorea să aibă soţie şi o famlie feritice ceea ce Dumnezeu i-a dăruit mai târziu. Caută să te implici în lucrarea lui Dumnezeu şi Dumnezeu se va îngriji de viitorul tău partener aşa cum a făcut-o pentru Isaac.

Isaac a dus pe Rebeca în cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, şi el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale. (Gen. 24:67)

Isaac nu o mai văzuse înainte pe Rebeca dar atunci când a văzut-o pentru pirma dată s-a îndrăgosti-to şi a iubit-o forate mult. Isaac nu a căutat nevastă ci a căutat să îi fie plăcut lui Dumnezeu, şi Dumnezeu l-a binecuvântat cu o nevastă care i-a adus mângâiere şi care l-a făcut fericit.

Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău. Te caut din toată inima mea; nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale. Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Ps. 119:9-11)

Anunțuri

2 gânduri despre „Prietenie "da" sau "nu" până la căsătorie

  1. Foarte bune argumente!!! Dacă ar alege toţi tinerii să nu prieteneacă înainte de căsătorie, ci să se încreadă în Dumnezeu care le cunoaşte nevoile mai bine decît crede omul , ar fi mai multe căsătorii fericite şi mai puţină durere.

  2. super!!!…explicatii absolut explicite….fiecare tanar poate sa inteleaga dupa ce citeste asta ca cel mai important lucru este relatia cu Dumnezeu….mai presus de orice trebuie sa-L iubim pe El din toata inima!!!..be blessed!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s