Presiunea anturajului Cu cîţiva ani în urmă în timp ce serialul „Brigada” era derulat la televizor câţiva tineri inspiraţi de scenele vizionate în film au spart un apartament omorând stăpânul şi furând lucruri ce costau o nimica. Când au fost întrebaţi de poliţie ce i-a făcut să facă această faptă rea au spus cu toţii că este rezultatul vizionării filmului „Brigada”.

Presiunea anturajului îl determină întodeauna pe adoescent să adopte atitudini şi un comportament pe care probabil că nu le-ar adopta în alte condiţii. Pentru adolescenţi prima ţigară, prima gură de băutură, prima vizionare a unui film porno sau prima tentativă de furt, au fost provocate de presiunea anturajului.

Ce este anturajul?

Anturajul pot fi prieteniii sau colegii tăi de şcoală, televizorul, radioul, internetul, o revistă, etc. şi orişicine care exercită presiune asupra ta cu scopul de a te provoca să faci un lucru ce vine în contradicţie cu valorile tale morale. De obicei acest lucru se întâmplă la vârsta adolescenţii când tinerii sunt lipsiţi de puterea de caracter sau voinţă de a face ceea ce li s-a spus acasă.

Nu ceda în faţa anturajului la principiile tale

Fiecare din noi la vîrsta adolescenţei am fost influienţaţi de anumite anturaje, aşa cum am spus mai sus prima ţigară, primul pahar de alcool şi prima „faptă eroică prostească” etc. au fost provocate de presiunea anturajului. Pe de altă parte fiecare din noi a primit o educaţie bună în familie şi părinţii ne-au transmis valori morale şi principii sănătoase de viaţă. Atunci când ne lăsăm influienţaţi de presiunea anturajului de fapt cedăm la principiile primite de la părinţii noştri. Oare se merită de dragul unui pahar de alcool, o ţigară, de a fi în rând cu toţii să cedăm la bunul nume pe care l-am primit de la părinţii noştri? Iată ce a spus înţeleptul tată Solomon pentru fiul său în Proverbe 1:10-16:

“Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească, nu te lăsa câştigat de ei! Dacă-ţi vor zice: „Vino cu noi! Haidem să întindem curse ca să vărsăm sânge, să întindem fără temei laţuri celui nevinovat; haidem să-i înghiţim de vii, ca Locuinţa morţilor, şi întregi, ca pe cei ce se coboară în groapă; vom găsi tot felul de lucruri scumpe şi ne vom umple casele cu pradă; vei avea şi tu partea ta la fel cu noi, o pungă vom avea cu toţii!” – Fiule, să nu porneşti la drum cu ei, abate-ţi piciorul de pe cărarea lor! Căci picioarele lor aleargă la rău şi se grăbesc să verse sânge.”

Îndepărtează-te de zona de presiune

Este greu să scapi de capcana anturajului atunci când ai căzut în ea dar este cu mult mai simplu s-o eviţi prin ocolire. Dar cum să scapi de laţul presiunii anturajului atunci când sunt întinse atât de lesne? Evită locurile periculoase cum sunt, discoteca, barul. Evită persoanele periculoase. Dacă prietenii mei nu împărtăşesc aceleaşi valori cu mine, trebuie să mă îndepărtezi de ei sau să întreţin o relaţie de prietenie la distanţă şi cu multă atenţie. Dacă prietenii mei mă ajută în drumul spre ceea ce Dumnezeu vrea să devin atunci voi continua prietenia cu ei iar dacă prietenii vor exercita o influienţă negativă asupra mea voi refuza la prietenia lor. Apostolul Pavel a spus tînărului Timotei în 2 Timotei 2:22:

Fugi de poftele specifice tinereţii; şi urmăreşte dreptatea, credinţa, dragostea şi pacea împreună cu toţi cei care-L cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.

Ia exemplu de la prieteni buni

Un proverb bine cunoscut spune: “Spune-mi cine îţi sunt prietenii şi-ţi voi spune cine eşti tu.” La vârsta adolescenţei prietenii au una dintre cele mai mari influienţe în viaţa unui tânăr. Dacă prietenul are o influienţă negativă asupra ta atunci trebuie să i-ai nişte hotărâri cu privire la prietenia voastră pentrucă un prieten adevărat va căuta să-ţi facă bine şi nu rău. Proverbe 13:20 spun:

Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.

Criteriu după care trebuie să ne alegem prietenii trebuie să fie Cuvântul lui Dumnezeu şi cei ce împărtăşesc aceleaşi valori cu mine. David a spus în Ps. 119:63

Sînt prieten cu toţi cei ce se tem de Tine, şi cu cei ce pãzesc poruncile Tale.”

Orice prietenie se merită cântărită şi dacă prietenii tăi te împing mereu să faci ceva care nu-ţi convine, aminteşte-ţi că prietenii adevăraţi te plac aşa cum eşti şi nu aşa cum ar vrea ei să fii.

Gândeşte-te la cosecinţe

Atunci când suntem puşi în faţa unei hotărâri, de a fi sau nu, de a face sau nu, de a merge sau nu, mai puţin ne gândim la consecinţe. În dependenţă de ce alegem zilnic consecinţele se vor face aparente şi aceasta ne poate afecta viaţa pentru totdeauna. Prima ţigară, primul drog, primul pahar de alcool, prima relaţie sexuală, toate acestea vor lăsa amprente în sufletul şi corpul nostru pentru tot restul vieţii. De multe ori ne simţim incomozi faţăde persoanele ce ne propun să facem anumite lucruri şi ne este foarte greu să spunem „Nu” dar care este foarte important să-l spunem atunci când morala noastră este sub pericol. Gândeşte-te ce rezultate poate avea renunţarea şi că acest „Nu” spus la timpul potrivit pentru ţigări, relaţii sexuale, concubinaj, alcool, droguri, fapte urâte îţi poate salva viaţa şi viitorul.

Fii un exemplu bun pentru ceilalţi

Caută să fii tu un prieten bun pentru cei din jurul tău şi un exemplu demn de urmat, în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă şi în curăţie aşa cum spune Apostolul Pavel tânărului Timotei.

Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. (1 Timotei 4:12)

Nu pune presiune asupra altora.

Dacă eşti o persoană care ai pus presiune asupra cuiva atunci trebuie să te apropii şi să-ţi ceri iertare şi mai mult să nu mai faci pentrucă este scris:

Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii. (Matei 7:12)

Haidem deci să căutăm binele celuilalt şi tot ceea ce ne dorim nouă să ne facă oamenii să le facem şi noi la fel. Nimeni din noi cu siguranţă că nu-şi doreşte răul. De aceea caută să faci bine şi vei găsi binele.

Anunțuri

4 gânduri despre „CUM SĂ FACI FAŢĂ PRESIUNII ANTURAJULUI?

  1. Cei care pun presiune ar trebui sa stie versetul din Biblie care spune: Cum raspunde in apa fata la fata, asa raspunde inima omului inimii omului.
    Cum se comporta asa si vor avea raspuns.

  2. Slavă Domnului că la vîrsta adolescenţei Dumnezeu mi-a dat prieteni buni de la care să iau exemplu bun şi să nu trec prin lucrurile rele prin care trec majoritatea adolescenţilor. Acum într-adevăr vreau să-mi ajut fraţii să treacă cu înţelepciune prin această vîrstă şi să nu ajungă să regrete de faptele care le-ar putea face. Mulţumesc mult pentru articol.

  3. Intardevar la varsta adolescentei am prieteni , buni de unde sa-mi iau exemplu cum sa ma comport cu ai mei .Vreau sa-i ajut pe cei din jurul meu cu bunavointa ,si sa le intind o mana de ajutor atunci cand vor avea nevoie .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s