Timpurile prielnice in care traim au facut ca Cuvintul salvarii sa fie vestit in toata lumea si un rol deosebit de important l-au jucat femeile. Dacă vom privi în istoria creştinismului atunci vom vedea că nu doar Estera a contribuit la salvarea poporului Său dar şi Eva din care s-a născut Domnul Isus Hristos şi prin care fiecare dintre noi a primit o izbăvire şi eliberare de sub robia păcatului, curva Rahav a salvat iscoadele ce venise să cerceteze ţara, chiar dacă era străină şi nu făcea parte din poporul lui Dumnezeu, ea a intrat în seminţia din care s-a născut Domnului Isus, Debora, care pe vremea judecătorilor a fost judecător în Israel şi care a mers împreună cu Barac la război, eliberând poporul Israel de sub domnia Canaaniţilor, Ana care şi-a închinat fiul în slujba Domnului pentru a sluji poporului lui Dumnezeu şi nu aşi avea cuvinte să vorbesc despre alte femeii ca Maria, mama Domnului Isus, Maria Magdalena, Ioana, care au ascultat şi au slujit Domnului Isus spre izbăvirea poporului lui Dumnezeu şi a fiecăruia din noi.

Astăzi prin harul lui Dumnezeu as vrea să privil la exemplul Esterei care a salvat poporul lui Dumnezeu într-o perioada dificilă a poporului

.

I. Are circumstante.

Circumstantele in care se dezvaluie evenimentele din cartea Esterea sunt acelea ale Imperiului Medo-Persan cel de-al doilea imens imperiu despre care profetul Daniel a scris in cartea sa ca fiind bratele si pieptul de argint, ce-a de-a doua imparatie care a fost zdrobita de catre Domnul Isus Hristos, piatra ce sa desprins din munte fara ajutorul vreo-unei miini. Imparatul Ahasveros, sau Xerxe I care era domnitorul de la India pina in Etiopia peste 127 de tinuturi a dat un ospat domnitorilor si slujitorilor sai timp de 180 de zile in care si-a aratat bogatia si puterea imparatiei sale.

In a saptea zi pe cind inima imparatului era vesela de vin a poruncit imparatesei Vasti pe care o iubea ca sa-si arate frumusetea ei popoarelor si mai marilor sai caci era foarte frumoasa la chip. Dar din respect fata de datinile persane, care interziceau femeilor sa fie vazute de straini, imparateasa a refuzat sa se prezinte inaintea imparatului. Fapta împărătesei Vasti nu a plăcut împăratului şi tuturor domnitorilor şi slujitorilor împăratului pentru că aceasta a dat un exemplu de neascultare pentru toate crăiesele din Imperiul Medo-Persan. Aroganţa şi dispreţul acestei femei faţă de soţul său a lipsit-o de poziţia

Aş putea spune aici că aroganţa şi dispreţul sunt cauzele oricărui conflict în familie. Ceea ce se cere de la fiecare din noi este o atitudine de ascultare indifferent de poziţia în care ne aflăm, soţie, mamă, bunică, soţ, tată, conducător, este nevoie de ascultare şi orice relaţie în familie este zidită pe ascultare şi nu pe aroganţă şi dispreţ.

Mândria împărătesei Vasti este pusă în contrast cu ascultarea Esterei care a fost aleasă mai târziu în poziţia de soţie şi împărăteasă a lui Ahaşveroş.

Eşti tu o femei ascultătoare?

Cum se vede ascultarea ta în relaţia cu soţul, fratele, învăţătorul, cu semenii?

Astfel imparateasa Vasti a fost detronata din rangul ei si in locul ei prin providenta divina a lui Dumnezeu a fost aleasa Estera ca si

si sotie a imparatului pe care Ahasveros a iubit-o mult. Esterea in traducere din limba persana inseamna „stea” iar in limba ebraica este Hadasa si inseamna „planta de mir” planta de mir era intodeauna verde si avea flori frumoase mirositoare. Prin ea Dumnezeu a raspindit mireasma mintuirii in poporul sau

. Apostolul Pavel in 2 Corinteni 2:15-17 În adevăr, noi sîntem, înaintea lui Dumnezeu, o mireasmă a lui Hristos printre cei ce sînt pe calea mîntuirii şi printre cei ce sînt pe calea pierzării: pentru aceştia, o mireasmă dela moarte spre moarte; pentru aceia, o mireasmă dela viaţă spre viaţă. Şi cine este deajuns pentru aceste lucruri? Căci noi nu stricăm Cuvîntul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi; ci vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos.”

Asemenea lui Estera suntem si noi o mireasma a cunostintei lui Dumnezeu pentru cei ce sunt pe calea pierzarii.

Estera a fost crescuta de catre unchiul sau Mardoheu care era unul din robii stramutati din Ierusalim in Babilon de catre Nebucadnetar dar in acelasi timp Scriptura spune ca Mardoheu avea postul de deputat in guvernului imparatului, sau cel ce şedea la poarta împăratului (2:19). Estera nu avea nici tata si nici mama si dupa moartea parintilor sai Mardoheu o infiase.

Dragul meu vreau să te întreb ce impact ai tu în viaţa copiilor tăi? Cum îţi creşti copii pentru a fi pregătiţi de timpul cînd Dumnezeu îi va chema la acţiune pentru a salva vieţile oamenilor. De multe ori ca şi părinţi uităm de responsabilităţile pe care le avem ca şi mamă, tată şi lăsăm educaţia copiilor noştri pe umerii grădiniţei, şcolii, şcolii duminicale, bisericii. În 2:11 este scris că: În fiecare zi Mardoheu se ducea şi venea înaintea curţii casei femeilor, ca să afle cum îi merge Esterei şi ce se face cu ea.” Ceea ce se cere de la noi dragii mei este să avem o relaţie zilnică bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu cu copii noştri şi să îi învăţăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să fie pregătiţi pentru ziua de mâine.

Timpul in care Mardoheu slujea la poarta imparatului se uneltea un complot impotriva imparatului pe care il descoperise Mardoheu si prevenise pe imparat de pericol. Faptul sa adeverit si cei doi fameni ai imparatului au fost pedepsiti cu moartea.

In timpul acesta imparatul a scos o porunca potrivit careia nimeni nu avea voie sa vina in curtea imparatului fara ca sa fie chemat de imparat, scapa cu viata numai cel caruia imparatul ii intindea sceptrul sau de aur.

Tot in acest timp imparatul a ridicat in cinste pe Haman care era fiul Hamedata, Agaghitul in pozitia de prim ministru, mai presus de cit orce capetenie in imparatia sa. Orice trebuia sa se inchine inaintea lui atunci cind trecea pe linga el inclusiv cei ce stateau la poartile cetatii. Toti se inchinau numai Mardoheu nu se inchina lui astfel alegind sa fie credincios lui Dumnezeu si nu unui om.

Gândeşte-te acum circumstanţele în care te afli tu? Gândeşte-te cum poţi folosi aceste circumstanţe chiar dacă ele sunt dificile pentru aţi creşte copii şi a le oferi o educaţie în Cuvântul lui Dumnezeu.

II. Are actiuni divine.

a. Interventia divina a lui Mardoheu.

Observati va rog interventia lui Mardoheu, mentorul Esterei in aceasta perioada a istoriei poporului

care era sub pericolul de-a fi nimicit. Hamna care este din poporul Amalecit, cei ce au atacat poporul lui Dumnezeu atunci cind au trecut marea rosie si despre care Dumnezeu a spus lui Saul, primul imparat al poporului

ca sa-l nimiceasca cu desavirsire ceea ce nu sa intimplat. Astfel Amalecitii au ramas vrajmasul poporului

dintodeauna. Aici poporul Amalec simbolizeaza vrajmasul lui Dumnezeu si a poporului

care a vrut sa se inalte mai presus de Dumnezeu, Satana care a cautat intodeauna sa atace poporul lui Dumnezeu inclusiv Biserica Domnului Isus Hristos. Momentul credintei lui Mardoheu a provocat minia lui Haman care a dorit sa nimiceasca nu numai pe Mardoheu dar intreg poporul

intr-o singura zi. Astfel Haman a mers la imparatul Ahasveros invinuind poporul de nerespectarea legilor imparatului cu scopul de-a obtine aprobarea imparatului pentru a masacra intr-un mod drastic tot poporul lui Dumnezeu. Obtinind ceea ce isi propusese de la inceput a hotarit ca in data de 13 a lunii Adar sa fie nimiciti tot poporul

si sa li se prade averile.

Mardoheu cind a auzit aceasta veste si-a sfisiat hainele, s-a imbracat intr-un sac si s-a presarat cu cenusa. Apoi sa dus in mijlocul cetatii scotind cu putere strigate amare, si a mers pina la poarta imparatului, a carei intrare era oprita oricui era imbracat cu un sac (Estera 4:1-2).

Mardoheu a trimis vesti imparatesei Estera despre uneltirea lui Haman si despre aprobarea hotaririi de catre Ahasveros. Si a poruncit Esterei ca sa se duca la imparat sa-l roage si sa staruiasca la el pentru poporul sau.

b. Curajul si indrazneala Esterei.

Estera raspunde lui Mardoheu cu o scuza: v. 11 imparateasa nu fusese chemata la imparat si din cauza poruncii care se daduse mai inainte imparateasa nu putea sa intre in curtea imparatului fara ca sa fie chemata orice nu s-ar intimpla. Primejdia care venise peste poporul

nu venise si peste Estera, ea era in casa imparatului, sotia imparatului, aceasta primejdie nu o pastea, in aceasta imprejurare Estera putea sa se preocupe de alte lucruri decit de a salva poporul sau avind un motiv serios asa cum ni se pare noua. Ce a făcut-o pe Estera să se scuze? Tema de-aşi pierde viaţa. S-ar părea că este o scuză serioasă, este viaţa ei. Asemenea lui Estera de multe ori găsim diferite scuze atunci când se cere din partea noastră acţiune şi mult curaj. Scuzele sunt pentru a ne linişti pe noi înşine şi pe cei din jurul nostrum darn u pentru a adduce salvare, bucurie şi pace celor din jurul nostru. Dragul meu care sunt scuzele tale atunci când ţi se face o provocare de a face ceva pentru binele oamenilor?

Suntem preocupati mai mult de cariera noastra, de scoala noastra, de banii nostri , de lucrurile materiale. Atunci cind trebuie sa vestesc Evanghelia pentru multi banii au devenit o scuza „nu am bani”, de multe ori auzi expresii ca de felul „eu nu pot” , „eu nu sunt invrednicit”, „aceasta nu este datoria mea este datoria pastorului”. Nu tot asa a facut Domnul nostru Isus Hristos, preocuparea lui cea mai mare a fost sufletele impovarate ale oamenilor. El a spus ” Veniti la mine toti cei truditi si impovarati si va voi da odihan”. Preocuparea aceasta ne-a fost transmisa si noua cei ce am fost eliberati de poverile noastre si am capatat odihna vesnica. Scump frate si sora te-ai gindit care sunt preocuparile tale? Care sunt scuzele tale?

Mardoheu dupa ce a primit raspunsul Esterei o mustra aspru pe Estera si as vrea ca sa primesti in aceasta mustrare daca esti indiferent fata de sufletele pierdute si tu aceasta mustrare. In v. 13-14 Mardoheu ii spune Esterei: ” Sa nu-ti inchipui ca numai tu vei scapa dintre toti Iudeii, pentru ca esti in casa imparatului. Caci daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte pentru Iudei, si tu si casa tatalui tau veti pieri. Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?

Uneori suntem mai mult in pozitia de judecatori decit de conlucratorii lui Dumnezeu prin care El face ca Cuvintul lui Sa rasune in toata lumea. Inainte ca sa le vestim Cuivintul lui Dumnezeu ii condamnam pe oameni si le spunem sentinta. Poate te gindesti daca ai primit mintuirea in Domnul Isus Hristos acum nu te mai preocupa ceilalti din jurul tau asemenea lui Estera. Observati ca Mardoheu ii spune Esterei: „Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?”. Te-ai gidit de ce te-ai nascut anume in aceasta perioada de timp, in aceasta

tara, in postura in care esti, in familia in care esti? Dumnezeu care cunoaste toate lucrurile a ridicat pe Estera ca sa salveze poporul sau de pericolul Satanei uneltit prin Haman, Agaghitul.

In sera aceasta vreau sa te provoc sa iei actiuni asa cum a facut-o Mardoheu, Estera chiar daca si-au pus in joc viata lor.

c. Postul lui Mardoheu si a poporului.

Tot poporul a postit si sa rugat pentru aceasta imprejurare si Dumnezeu a dat izbinda.

III. Are urmari divine.

Dumnezeu intoarce raul uneltit de catre Haman, Agaghitul in bine pentru poporul

. Asa cum Dumnezeu a intors raul fratilor lui Iosif pentru a salva un popor intreg din foametea care avea sa vina peste toata lumea. Astfel Haman a fost omorit el si casa lui. Imparateasa Estera a reusit sa obtina de la imparat aprobarea pentru un al doilea decret care sa dea dreptul evreilor sa se apere in ziua a 13 a lunii Adar.

Esther 9:16-19 16 Ceilalţi Iudei din celelalte ţinuturi ale împăratului s’au strîns şi şi-au apărat viaţa. Au căpătat astfel odihnă, scăpînd de vrăjmaşii lor, şi au ucis şaptezeci şi cinci de mii din cei ce le erau vrăjmaşi. Dar n’au pus mîna pe averile lor. 17 Aceste lucruri s’au întîmplat în a treisprezecea zi a lunii Adar. În ziua a patrusprezecea, Iudeii s’au odihnit, şi au făcut din ea o zi de ospăţ şi de bucurie. 18 Cei ce se aflau la Susa, s’au strîns în ziua a treisprezecea şi a patrusprezecea, dar în ziua a cincisprezecea s’au odihnit, şi au făcut din ea o zi de ospăţ şi de bucurie. 19 De aceea Iudeii dela ţară, cari locuiesc în cetăţi fără ziduri, au făcut din ziua a patrusprezecea a lunii Adar o zi de bucurie, de ospăţ şi de sărbătoare, în care îşi trimet daruri unii altora.

Prin Domnul Isus Hristos noi am primit asmenea lui Estera aprobarea lui Dumnezeu a credintei si a salvarii de sub robia pacatului.Astfel prin credinta in Domnul Isus Hristos oricene crede va fi mintuit de pacatul lui si va fi slobod sarbatorind sarbatoarea purim, Hristos asupra cauia a cazut sortul pacatului si a mortii.

Mardoheu a fost inaltat in postura de prim-ministru al Persiei in locul lui Haman. Asemena lui Mardoheu prin Domnul Isus Hristos suntem inaltati in postura de fii lui Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s